cultuurcentrum Hasselt

De knikkers van Qadir

Tussen 2 lijnen #6 - Qadir Nadery & Leo Bormans
vr 3 mrt 2023 - 12.15 u - 13.15 u
vr 3 mrt 2023
12.15 u - 13.15 u
  • vr 3 mrt 2023
    12.15 u - 13.15 u

De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van zijn vader. Zijn enige bezit: acht knikkers. 

Qadir houdt zich tijdens de oorlog overeind door te werken voor de internationale troepen. Tot ook hij, achtervolgd door de taliban, met vrouw en kinderen moet vluchten voor het geweld. Na drie maanden belanden ze in Europa. Maar de Grote Portier laat hen niet binnen. Stuk voor stuk verliest Qadir de rinkelende knikkers van zijn leven. En toch is er hoop. 

**** Dit boek zou iedereen moeten lezen die vindt dat vluchtelingen geen empathie verdienen. Het is het hartverscheurende relaas van een jongeman, later echtgenoot en vader, in de hel die door de taliban in Afghanistan wordt aangericht. Zelden werden de moordpartijen, de alomtegenwoordige angst, de nachtmerrie van het vluchten, de ontmoedigende hardvochtigheid van de vreemdelingenadministratie en het algehele gevoel van verlorenheid zo concreet en in detail, beeldend en pakkend, beschreven.

- Stefan Hertmans

credits