cultuurcentrum Hasselt

Self-portraits, Dated, Untitled

Mies Cosemans & Joke Timmermans
zo 20 mrt 2022 - zo 22 mei 2022
zo 20 mrt 2022
-
zo 22 mei 2022
  • zo 20 mrt 2022
    -
    zo 22 mei 2022
    de straat

Onder deze titel dialogeren de beelden van fotografes Mies Cosemans en Joke Timmermans. 

Mies Cosemans (°1983) is een freelance fotograaf uit Hasselt. Ze studeerde politieke wetenschappen en schoolde zich in avondschool om tot fotograaf. In haar beelden combineert ze eenvoud met licht.

In haar beeld- en podcastreeks Gezichten zette ze op fragiele en authentieke wijze mensen centraal. Tijdens het fotograferen ging ze in gesprek met tien mensen over een grote verandering in hun leven. In de reeks We zullen doorgaan richtte ze, tijdens de coronalockdown, haar lens op haar twee dochters van zes en negen jaar. Dat leverde een reeks vertederende huistaferelen op, die de veerkracht van kinderen tonen. 

De hier getoonde reeks In between, intieme en breekbare zelfportretten, spelen zich af in de slaapkamer van de fotograaf, maar verhouden zich tot een wereld waarin een pandemie heerst. Met ieder portret, waarin ze symbolisch oude kleren van familieleden draagt, neemt ze zelf meer ruimte in. 

Joke Timmermans (°1980) is een Hasseltse fotografe, journaliste en docente met een diepgewortelde passie voor taal, beeld en kunst. Ze behaalde haar master Cultuurwetenschappen en Journalistiek en studeerde fotografie aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Hasselt waar ze in 2019 de Academieprijs won. 

Joke Timmermans staat het liefst achter de camera. Toch is zijzelf het onderwerp in de intimistische fotoreeks Portraits from home. Maandenlang dwaalt ze als een ontdekkingsreiziger rond in haar eigen huis. Ze gaat op zoek naar licht, kleur, compositie en vorm. Elke ruimte bekijkt ze vanuit een ander perspectief en staat stil bij ieder detail. Ze beschouwt zichzelf als figurant, niet als de persoon die ze is of wil zijn. Zo is de toeschouwer geen voyeur, maar iemand die kijkt naar een beeld dat morgen geen dag verouderd zal zijn. 

In de reeks RGB experimenteert Joke met vergeten filters, een oude Nikon en zichzelf. RGB is een acroniem van rood, geel en blauw. Geen digitaal proces, maar drie kleurenfilters die het beeld intuïtief bevreemden. De fotostudio wordt een labo waar ze de correlatie tussen licht, kleur en beweging onderzoekt. Met attributen exploreert ze de poëtische en expressieve kracht van haar lichaam in een naakt en regelloos spel. 

opening zo 20 mrt om 15 u, nadien di t/m zo van 13 tot 17 u

credits

© Mies Cosemans & Joke Timmermans
miescosemans.com, joketimmermans.com & joko-ko.com