cultuurcentrum Hasselt

Zijlijn/Linea lateralis

Stijn Demeulenaere
di 30 nov 2021 - za 4 dec 2021
di 30 nov 2021
-
za 4 dec 2021
  • di 30 nov 2021
    -
    za 4 dec 2021
    C33

Onder water hoor je vaak veel verder dan je kunt zien. Dat is zeker zo in onze Noordzee, daar zie je vaak niet meer dan een paar meter. Onder water reist geluid veel verder dan licht en dus kun je verder horen dan zien. Daarom is geluid van groot belang voor het zeeleven. Ze rekenen er op voor hun communicatie, navigatie, voedselvoorziening en voortplanting. De onderwaterwereld is een wereld die bij uitstek bestaat uit geluid, een taal die voor ons mysterieus is, soms letterlijk buiten ons bevattingsvermogen valt.

Maar de Noordzee is ook de drukst bevaren zee ter wereld, en daarnaast boren we er naar olie, bouwen we er windmolenparken, en vissen we naar voedsel. Elke vierkante centimeter van de Noordzee kent wel, op één of andere manier, een menselijke aanwezigheid. Vaak is de aanwezigheid te merken in de vorm van geluid, want al die activiteit maakt de Noordzee ook de luidste zee ter wereld.

In Zijlijn/Linea lateralis onderzoekt kunstenaar Stijn Demeulenaere de balans tussen het onderwatergeluid van de mens en dat van het natuurlijke zeeleven. Hij maakte onderwateropnames langs de Belgische kust en rond de kust van Noorwegen, om op die manier de zuid- en noordgrens van de Noordzee te verkennen.

De titel van de installatie verwijst naar het orgaan van sommige vissoorten dat drukverschillen in het water detecteert en verbonden is aan hun gehoor. Deze linea lateralis evolueerde vanuit hetzelfde proto-orgaan waaruit onze oren zich ontwikkelden.

vrije toegang / di 30 nov van 13 tot 17 u, wo 1 dec & do 2 dec van 13 tot 20 u, vr 3 &  za 4 dec van 13 tot 17 u

credits

concept, realisatie & & compositie Stijn Demeulenaere / opnames Stijn Demeulenaere / opname-assistenten Anders Bibow Olsen, Kjetil Hoidal, Ioana Mandrescu, Kevin Trappeniers & Julien Ortuno / creatie-opdracht Concertgebouw Brugge / productie Kunstenwerkplaats vzw / coproductie Concertgebouw Brugge &  iMAL - Art Center for Digital Cultures & Technology Brussel / in samenwerking met STUK Leuven, Lydgalleriet Bergen & ZSenne ArtLab / met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie / noise maps courtesy of JOMOPANS / © Stijn Demeulenaere & Kevin Trappeniers
stijndemeulenaere.be