cultuurcentrum Hasselt

 

en toch is ook de nacht niet uitzichtloos zolang er sneeuw ligt
zo 20 mrt 2022 - zo 22 mei 2022
zo 20 mrt 2022
-
zo 22 mei 2022
  • zo 20 mrt 2022
    -
    zo 22 mei 2022
    grote exporuimte

“En toch is ook de nacht niet
Uitzichtloos, zo lang er sneeuw ligt (…)”
Herman de Coninck

Lange tijd bleef de nacht wat verborgen terrein voor de lichtschrijvers.
Niet alleen de technologie, maar zeker ook de eigenaardigheid van de nacht, de eigenzinnigheid van de nacht, de koppigheid van de nacht dreef hen uiteindelijk toch op pad. Om beelden te maken in, van en met de duisternis. 

De nacht, tussen-plaats, tussen-tijd, waar je als bezoeker van de expo binnen kan dringen via de poëtische toegangspoort Insomnia van Luuk Gruwez. Erachter bevindt zich het werk van 9 fotografen die elk op een eigengereide manier het schemer, de duisternis, het knisperende licht van de nacht ver-beeld-en.  

Sommige fotografen, zoals Iwert Bernakiewicz, gaan letterlijk op de loop tijdens de nachtelijke uren. Ook Nele Van Canneyt trekt er graag op uit tijdens de lichtarme uren, op zoek naar het onuitgesprokene dat daar blijft zweven. De nachtelijke ongrijpbaarheid an sich vormt de setting voor de iconografische en gelaagde beelden van het duo memymom. De Kroatische fotografe Olga Karlovac onderzoekt op het moment van het vallen van de nacht naar de eigenheid van deze boeiende schemerzone. Diezelfde poëtisch suggestieve beeldenkracht vinden we ook in het werk van Jean Godecharle en Elisabeth Waltregny. Het werk van Dieter De Lathauwer en Cato Van Rijckeghem verbindt de nachtelijke episfeer met maatschappelijke dag(dagelijkse) themata. De fotoreeks 7 van Koen Broos heeft niet alleen een utopische titel (Finally lost) maar is ook de ultieme fotografische weergave van deze expo omdat Koen in zijn oeuvre een continue zoektocht opzet naar de betekenislagen van puur licht an sich, ontdaan van representatieve interpretaties. 

Deze beelden gaan in de expo in dialoog met tekst- en audiofragmenten van Lord Byron, Dylan Thomas, Seamus Heaney, Patti Smith, John Cale, The Moody Blues. Curator van de expo is Gerhard Verfaillie. 

Klik hier voor meer informatie over de deelnemende fotografen.

opening zo 20 mrt om 15 u, nadien di t/m zo van 13 tot 17 u

credits

curator Gerhard Verfaillie / gedicht Luuk Gruwez / deelnemende fotografen Iwert Bernakiewicz, Koen Broos, Dieter De Lathauwer, Jean Godecharle, Olga Karlovac, memymom, Nele Van Canneyt, Cato Van Rijckeghem & Elisabeth Waltregny / © Iwert Bernakiewicz