cultuurcentrum Hasselt

Mattheuspassie van Bach

Antwerp Symphony Orchestra, Choeur de Chambre de Namur & Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen o.l.v. Richard Eggarr
za 2 apr 2022 - 19.30 u - 22.30 u
za 2 apr 2022
19.30 u - 22.30 u
  • za 2 apr 2022
    19.30 u - 22.30 u
    concert- & theaterzaal

Steevast verschijnt de aria Erbarme dich in de top 3 van menig klassieke hitlijst. Het zou echter fijner en juister zijn als de hele Mattheuspassie van Bach vermeld zou worden. Het passieverhaal werd nooit ontroerender verklankt dan door deze grootmeester - volgens sommigen de enige echte - uit de muziekgeschiedenis. 

Onder leiding van barokspecialist Richard Egarr brengt het Antwerp Symphony Orchestra het aangrijpende verhaal van verraad, kruisiging en dood, waarin het aardse en het sublieme op onvergetelijk ontroerende wijze samenkomen.   

De Mattheuspassie is haast synoniem geworden voor de goede week: de Passio Domini nostri J.C. secundum Evangelistam Matthaeum, BWV 244, is niet alleen qua speelduur en bezetting de omvangrijkste compositie binnen het oeuvre van Bach, ze geldt ook als de belangrijkste toonzetting van het passieverhaal. Het heeft ondertussen voor de westerse cultuur een even emblematische betekenis gekregen als de negende symfonie van Beethoven of Faust van Goethe. 

Een uitvoering ervan blijft wekenlang nazinderen, zeker ook als het uitgevoerd wordt door gespecialiseerde koren als het Choeur de Chambre de Wallonie en het Kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen, 6 fantastische solisten en het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van dé barokspecialist Richard Egarr.

Johann Sebastian Bach Mattheuspassie, BWV 244

programmaboekje

credits

dirigent Richard Egarr / sopraan Elizabeth Watts / mezzosopraan Rosanne van Sandwijk / tenor Nicholas Mulroy & Andrew Tortise / bariton Kresimir Strazanac / bas-bariton Christian Senn / koor Choeur de Chambre de Namur & Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen / inleiding Stijn Paredis / © Jesse Willems
antwerpsymphonyorchestra.be, cavema.be & operaballet.be