Over klimaatverwarring

ZondagGasten #12 - Tine Hens
zo 13 mrt 2022 - 14.30 u
zo 13 mrt 2022
14.30 u
  • zo 13 mrt 2022
    14.30 u
    parketzaal 2
    Geweest

ZondagGasten. Een talkshow, een gesprek over mens en maatschappij. Gastheer Guido Wevers vraagt zijn gasten om hun licht te laten schijnen op wat ons in de wereld met elkaar verbindt of van elkaar scheidt. Vaak is er een cultureel of maatschappelijk relevant onderwerp en soms wordt er gelinkt aan een evenement in CCHA. Wie zijn de sprekers? Mensen met een verhaal: opiniemakers, schrijvers, wetenschappers, kunstenaars, gewone en ongewone mensen uit Hasselt en de verre omgeving.

Tine Hens (°1974) is altijd een buitenkind geweest, hield en houdt van de schoonheid die ons omringt. Ze studeerde geschiedenis om de wereld te begrijpen; ze werd journalist om over die wereld te schrijven, onder andere voor De Standaard, Knack en MO*. Klimaat en ecologie, maar ook een andere economie werden haar thema’s. 

In 2015 verscheen haar eerste boek, Het klein verzet, over hoe gewone mensen helden worden. Ondertussen is er een tweede boek, Het is allemaal de schuld van de Chinezen over alle argumenten die we verzinnen om de klimaatcrisis niet aan te pakken.

Van "We kunnen er toch niets meer aan doen." en "Wij zijn te klein om het verschil te maken." tot "Het klimaat is altíjd veranderd!" en "We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?". Wie al eens in een discussie over het klimaat verzeilt, voelt de dooddoeners vaak al van kilometers ver aankomen. Origineel zijn ze zelden. Eigenlijk komen ze altijd op hetzelfde neer: maak je geen zorgen, doe zo weinig mogelijk of laat anderen het probleem oplossen. Ze zaaien vooral onmacht, twijfel en verwarring. Want ook al rammelen de redeneringen vaak even luid als ze gedeclameerd worden, ze gaan er vaak beter in dan de vervelende feiten. En overtuig maar eens de luide nonkel die beweert dat zijn planten net ‘heel content’ zijn met meer CO2 en dat niet het klimaat maar de overbevolking het probleem is.

onderdeel van
ZondagGasten

credits

gastheer Guido Wevers / gast Tine Hens / muziek Conrad Nuyts & Mayte Levensbach / © Carmen De Vos & Miel Noelanders/PHOGMography