cultuurcentrum Hasselt

Weihnachtsoratorium van Bach

Vlaams Radio Koor & il Gardellino o.l.v. Bart Van Reyn
do 23 dec 2021 - 20.00 u - 21.45 u
do 23 dec 2021
20.00 u - 21.45 u
  • do 23 dec 2021
    20.00 u - 21.45 u
    concert- & theaterzaal

Goede tradities hebben hun waarde! De kracht van de grote topstukken van Bach is steeds weer voelbaar, zeker op belangrijke feestmomenten van het jaar, waarbij het terugblikken of het bezinnen over wat geweest is en wat komt inspiratie krijgt door muzikale rijkdom.

Profane verjaardagscantates zouden aan de basis liggen van Bachs Weihnachtsoratorium. Sommige critici doen dit af als 'een noodgreep uit deadlinestress'. Anderen wijzen op de historische context: dergelijke wereldlijke gelegenheidscomposities waren per definitie een kort leven beschoren. Door ze samen met nieuw materiaal te verweven tot religieuze werken met een breder draagvlak, wist Bach minstens enkele van die kostbare bladzijden te redden.

In een los-vast geheel met zes secties, bedoeld voor de feestdagen tussen Kerstmis en Driekoningen, ontvouwt Bach een overtuigende vertelling gedragen door de evangelist. Vanavond krijg je er 4 van de 6 te horen.

Er valt veel te vertellen over de samenstelling van dit Weihnachtsoratorium, met koralen en nieuwe geschreven poëzie enzovoort, maar eigenlijk geldt hier alleen maar één aanbeveling: koop tickets voor dit klassiek topevenement aan de vooravond van Kerstmis!

Het zal opvallen dat Bart Van Reyn heel actief is als dirigent van verschillende koren en orkesten. Ook in CCHA kwam hij al vaker langs (Mattheuspassie, 13 april 2019). Hij is een zeer bezield en geliefd dirigent en zijn keuze van solisten is elke keer weer subliem.

“Bart Van Reyn marshals his well-disciplined band.“ Gramophone, januari 2020

Johann Sebastian Bach Weihnachtsoratorium, BWV 248, cantates 1, 2, 3 & 6

credits

dirigent Bart Van Reyn / sopraan Viola Blache / altus William Shelton / tenor Kieran Carrel / bariton Jonathon Adams / inleiding Stijn Paredis / © Evy Ottermans, Antje Kroeger & Marcel Lennartz
vlaamsradiokoor.be, ilgardellino.be,  bartvanreyn.com, violablache.com, william-shelton.com & kierancarrel.com