cultuurcentrum Hasselt

Last works of great composers

Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers & Annelien Van Wauwe, klarinet
do 11 nov 2021 - 20.00 u - 21.40 u
do 11 nov 2021
20.00 u - 21.40 u
  • do 11 nov 2021
    20.00 u - 21.40 u
    concert- & theaterzaal

De laatste composities van deze drie reuzen uit de klassieke periode geven een opmerkelijk beeld van de toestand van een componist, maar ook van de manier waarop deze werken na hun dood verder leven. Het zal je niet verbazen dat dit dan ook een redelijk melancholische avond zal worden!

Het Klarinetconcerto van Mozart kan als zijn instrumentaal requiem beschouwd worden, niet in het minst door de keuze van de donker klinkende klarinet als solo-instrument. Dezelfde sfeer van melancholie overheerst in Schuberts Symfonie nr. 8, die onafgewerkt is gebleven omdat de componist er niet in slaagde om de gepaste ‘toon’ te vinden na het aangrijpende langzame deel. Diverse pogingen om dit werk te vervolledigen op basis van de teruggevonden schetsen bleken onbevredigend te zijn, vandaar dat deze symfonie in haar ‘onvoltooidheid’ nog het meest tot haar recht komt. 

Strikt genomen kan men Beethovens Symfonie nr. 8 niet als een laatste werk beschouwen - er volgt immers nog een negende. Maar zijn achtste betekende wel het einde van een tijdperk in zijn componistencarrière. Je hoort de vertwijfeling van een componist die de mogelijkheden van een bepaalde orkesttaal had uitgeput en die enkel het wapen van de ironie als tegenwicht had. 

De Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe is op weg om één van de boeiendste en origineelste van haar generatie te worden. Met haar expressieve, lyrische en intense uitvoeringen zal ze je weten te betoveren en extra glans geven aan het bekende klarinetconcerto van Mozart. We kijken ernaar uit om haar te ontvangen in Hasselt!

Terwijl het gepast is in november deze “laatste werken” op het programma te zetten, kiest Jan Caeyers in de lente - op 12 maart - voor een programma met vroege composities van bekende componisten. Een mooi tweeluik van onze vaste kamerorkest-partner!

Franz Schubert Symfonie nr. 8 in si groot, D.759 (Onvoltooide)                          
Wolfgang Amadeus Mozart Klarinetconcerto in la groot, KV. 622                
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 8 in fa groot, opus 93 

programmaboekje

**** Her playing has abundant warmth and lyricism, allied to a sinuous vocal quality.

Classical Source

credits

dirigent Jan Caeyers / klarinet Annelien Van Wauwe  / inleiding Jan Caeyers / © Marco Borggreve & Joëlle Van Autreve
leconcertolympique.eu & annelienvanwauwe.com