cultuurcentrum Hasselt

Pärt & Tsjaikovski

Lets Radiokoor o.l.v. Sigvards Klava
do 28 okt 2021 - 20.00 u - 21.25 u
do 28 okt 2021
20.00 u - 21.25 u
  • do 28 okt 2021
    20.00 u - 21.25 u
    Sint-Quintinuskathedraal

Het Lets Radiokoor, opgericht in 1940, behoort tot de absolute top van de Europese kamerkoren. Het ensemble wordt geroemd om zijn verfijnde smaak, een geraffineerde expressie en een ongelofelijke vocale techniek. 

Het koor wijdt zich aan een breed repertoire van renaissance tot hedendaags. Vooral door zijn interpretatie van moderne koormuziek heeft het koor grote naam gemaakt en de reputatie van een ‘klanklaboratorium’ verkregen. De zangers specialiseerden zich in vocale vaardigheden, zoals de intonatie van kwarttonen en de boventoonzang, en verdiepten zich in de geheimen van de oeroude zangtradities van hun geboorteland. 

Een belangrijke doelstelling van het koor is de promotie van Letse componisten tijdens hun internationale optredens. Voor de opnames van de composities van onder meer Eriks Esenvalds werd het koor door de Internationale Muziekraad van de Unesco gelauwerd. De opname van Arvo Pärts Adam’s lament ontving in 2014 een Grammy. 

Tsjaikovski's Liturgie van Johannes Chrysostomos is geworteld in de orthodoxe liturgie. Het was allesbehalve vanzelfsprekend in het Russische keizerrijk van 1878 om hier muziek op te zetten. Wie buiten de officiële staatskerk om kerkmuziek wilde componeren moest daarvoor eerst toelating vragen aan de Keizerlijke Kapel, die in het kunstleven een dominante rol vervulde. Tsjaikovski schreef en publiceerde zijn Opus 41 dan ook met de verwachting dat hij door de staat voor het gerecht zou worden gesleept. Aldus geschiedde, maar wonder boven wonder werd de componist in het gelijk gesteld, wat de weg vrijmaakte voor andere componisten om zonder overheidstoestemming religieuze muziek te componeren en uit te voeren. 

“This chorus's expertise in music pushes voices to extremes, from ethereal high tones to uncannily sustained bass drones.” The New York Times
“Great musical power.” The Washington Post

programmaboekje


Arvo Pärt Sieben Magnificat-antiphonen
Eriks Esenvalds Stars
Gustav Mahler Adagietto uit Symfonie nr. 5 (arrangement Gérard Pesson)
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomos, opus 41

onderdeel van

credits

muzikale leiding Sigvards Klava / © Janis Deinats
radiokoris.lv