cultuurcentrum Hasselt

Het gezin Van Paemel

SKaGeN
vr 1 apr 2022 - 20.00 u - 21.30 u
vr 1 apr 2022
20.00 u - 21.30 u
  • vr 1 apr 2022
    20.00 u - 21.30 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest

Het gezin Van Paemel, een parel uit de Vlaamse theaterliteratuur wordt door SKaGeN vertaald naar het Vlaanderen van vandaag. Waar nog steeds gewerkt, geïntegreerd en geassimileerd moet worden; waar klassen en gemeenschappen nog altijd niet elkaars taal spreken; waar families uit elkaar worden gereten en jong en oud met getrokken messen tegenover elkaar staan over God, geloof en grond: Het gezin Van Paemel in een wereld in verandering, toen - 1903 - en nu. 

In Het gezin Van Paemel speelt acteur en theatermaker Valentijn Dhaenens alle personages tegelijkertijd. Een ijzersterke monoloog of flitsende dialoog met meerdere figuren neerzetten, daar heeft Valentijn een patent op. Denken we maar aan KNAUS in 2019 en, iets langer geleden, DeGroteMond en DeKleineOorlog. Daarin ging hij in dialoog met zijn 7 alter-ego’s; nu gaat hij zelfs nog een stapje verder. 

In elk van de vier bedrijven van deze voorstelling speelt hij een ander cruciaal personage live. De talrijke antagonisten, eveneens vertolkt door Dhaenens, zijn digitaal aanwezig. Voor wie er nog aan twijfelde: Het gezin Van Paemel wordt geen monoloog, maar een proeve van creativiteit in tijden van corona.

Een Vlaamse klassieker, een schrijnend sociaal beeld, een transfer naar het heden én een schitterende acteur: deze theateravond is (understatement) veelbelovend!

programmablad

**** Valentijn Dhaenens speelt Het gezin van Paemel in zijn dooie eentje en componeert prachtige schilderachtige taferelen met zijn digitale verschijningen. Een masterclass in timing en transformatie.

De Standaard, 11 september 2021

credits

spel & concept Valentijn Dhaenens / coaching Korneel Hamers / naar een tekst van Cyriel Buysse / techniek & filmopname Jeroen Wuyts / kostuums Barbara De Laere / regie-assistentie Tineke De Meyer /  in samenwerking met De Studio Antwepren / © Wendy Marijnissen
skagen.be