War of the beasts and the animals

Zuidpool
vr 18 mrt 2022 - 20.00 u
vr 18 mrt 2022
20.00 u
  • vr 18 mrt 2022
    20.00 u
    kleine theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Zuidpool is back! Na Al te luide eenzaamheid (CCHA, 2015), De felomstreden kroon )(CCHA, 2017) en Drie zusters (CCHA, 2019) moesten we hen vorig jaar even missen (De aanzegster zou bij ons staan op 16 maart, maar: need we say more?). Maar nu zijn ze dus opnieuw van de partij met een gloednieuwe productie. 

In een spoken word/slam performance brengt Zuidpool drie monumentale epische dichtwerken van de hedendaagse Russische dichter Maria Stepanova (1972). Op scène: vijf kwetsbare lichamen en stemmen en één live-composer/sample artist.

In Stepanova's werk betekent oorlog, meer nog dan de strijd om macht en grond, de strijd om taal. De inzet van die strijd is het bezit en de controle ervan, en dus bij uitbreiding het collectieve bewustzijn van een gemeenschap die die taal deelt. Ze stelt vast dat haar taal, en daarmee haar sociale en culturele identiteit, haar ontnomen is door het manipulatieve gebruik ervan als ideologische propaganda. Haar antwoord op dit persoonlijk verlies is even verrassend als radicaal: ze minimaliseert de relevantie van haar eigen stem, legt een bom onder alles wat taal ooit verwezenlijkte en bouwt met de splinters die ze na de explosie aantreft een nieuwe gerecycleerde constructie en identiteit. Ze citeert en samplet zonder onderscheid uit de wereldliteratuur, Westerse poëzie, Russische literatuur, popcultuur, sprookjes, folklore, mythes, kinderliedjes, theater en film; vervormt en combineert citaten zonder scrupules, varieert waar nodig en hertaalt de taal van anderen.

Zuidpool presenteert deze strijd als een koorwerk voor vijf vrouwenstemmen onder begeleiding van een live-composer. Samen met elkaar én met het aanwezige publiek, gaan ze op zoek naar wat het nog zou kunnen betekenen 'iets te zeggen'. 

Engels/Russisch gesproken met Nederlandse boventiteling. 

credits

regie Jorgen Cassier en Koen van Kaam / tekst Maria Stepanova / vertaling Sasha Dugdale / met Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Kris Strybos, Scarlet Tummers & Anne-Laure Vandeputte / kostuumontwerp Andrea Kränzlin / inleiding Tuur Devens / © Kaat Pype
zuidpool.be