War of the beasts and the animals

Zuidpool
vr 18 mrt 2022 - 20.00 u
vr 18 mrt 2022
20.00 u
  • vr 18 mrt 2022
    20.00 u
    kleine theaterzaal
    Geweest

Zuidpool is back! Na Al te luide eenzaamheid (CCHA, 2015), De felomstreden kroon )(CCHA, 2017) en Drie zusters (CCHA, 2019) moesten we hen vorig jaar even missen (De aanzegster zou bij ons staan op 16 maart, maar: need we say more?). Maar nu zijn ze dus opnieuw van de partij met een gloednieuwe productie. 

In een muzikale performance vol poëzie, samples en slam brengt Zuidpool drie monumentale epische dichtwerken van de hedendaagse Russische dichter Maria Stepanova (1972), één van de meest kritische en gelauwerde Russische auteurs van het moment. Op het podium: topactrices Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Scarlot Tummers en Anne-Laure Vandeputte, zij aan zij met sample artist Kris Strybos. 

In Stepanova's werk betekent oorlog, meer nog dan de strijd om macht en grond, de strijd om taal. De inzet van die strijd is het bezit en de controle ervan, en dus bij uitbreiding het collectieve bewustzijn van een gemeenschap die die taal deelt. Ze stelt vast dat haar taal, en daarmee haar sociale en culturele identiteit, haar ontnomen is door het manipulatieve gebruik ervan als ideologische propaganda. Haar antwoord op dit persoonlijk verlies is even verrassend als radicaal: ze minimaliseert de relevantie van haar eigen stem, legt een bom onder alles wat taal ooit verwezenlijkte en bouwt met de splinters die ze na de explosie aantreft een nieuwe gerecycleerde constructie en identiteit.

Stepanova citeert en samplet zonder onderscheid uit de wereldliteratuur, Westerse poëzie, Russische literatuur, popcultuur, sprookjes, folklore, mythes, kinderliedjes, theater en film; vervormt en combineert citaten zonder scrupules, varieert waar nodig en hertaalt de taal van anderen.

Zuidpool presenteert deze strijd als een koorwerk voor 5 rouwenstemmen onder begeleiding van een live-composer. Samen met elkaar én met het publiek, gaan ze op zoek naar wat het nog zou kunnen betekenen 'iets te zeggen'. Hoeveel waarheden resten er nog in het 'gesproken woord'? Eén ding is zeker: de strijd is nog niet beslecht. Verwacht je aan een actuele, auditieve trip!

"**** Zuidpool doet waar het al 30 jaar goed in is: de taal ontgingen, haar toetsen op haar politieke kracht zonder het over politiek te hebben, ook al is het hier onvermijdelijk." De Morgen, 4 maart 2022

De opbrengst van de tickets voor deze voorstelling gaat integraal naar Consortium 12-12 en dient om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne. 

onderdeel van
Get the buzz

**** Een explosief concert, maar ook een proeve van wat poëzie vermag. (...) De 5 actrices brengen die alsof ze door Kae Tempest is bedacht, met raps en beats als munitie.

De Standaard, 4 maart 2022

credits

in het Engels/Russisch gesproken & met Nederlandse boventiteling / regie Jorgen Cassier & Koen van Kaam / tekst Maria Stepanova / Engelse vertaling Sasha Dugdale / met Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Kris Strybos, Scarlet Tummers & Anne-Laure Vandeputte / sound Kris Strybos / kostuums Andrea Kränzlin / lichtontwerp Helmut Van den Meersschaut / inleiding Tuur Devens / © Kurt Van der Elst
zuidpool.be