cultuurcentrum Hasselt

The Goldberg variations, BWV 988

Anne Teresa De Keersmaeker & Pavel Kolesnikov/Rosas
di 29 mrt 2022 - 20:00 - 22:00
di 29 mrt 2022
20:00 - 22:00
  • di 29 mrt 2022
    20:00 - 22:00
    concert- & theaterzaal

De Goldbergvariaties behoren tot het late werk van Johann Sebastian Bach, waarin de componist de mogelijkheden van muzikale thema’s tot het uiterste exploreerde in een spel van variaties, canons en fuga’s. Voor deze compositie ging hij uit van een eenvoudige, ingetogen melodie en een onderliggende baslijn, op basis waarvan zich een muzikale kosmos ontvouwt die straalt door een buitengewone veelzijdigheid en een ongeëvenaard niveau van complexiteit.

Samen met pianist Pavel Kolesnikov zet Anne Teresa De Keersmaeker haar traject met Bach verder in een dialoog met deze variaties. De grote bezetting van The six Brandenburg concertos - de vorige creatie op muziek van Bach - brengt ze terug tot een solovoorstelling die ze zelf danst. Daarbij blijft ze trouw aan hetzelfde principe van de muzikale partituur als blauwdruk voor de choreografie.

Met 1 aria en 30 variaties daagt de muziek de dans uit tot dezelfde oefening: het vinden van een vorm in voortdurende verandering, met behoud van een onveranderlijke kern. Voor De Keersmaeker betekent het een uitnodiging om de afgelegde weg en de vragen van vandaag samen te brengen in de blijvende zoektocht naar haar eigen danstaal.

Na Partita 2 met violiste Amandine Beyer (CCHA, 2015) en Mitten wir im Leben sind/Bach6Cellosuiten met cellist Jean-Guihen Queyras (CCHA, 2018) nu opnieuw Rosas mét live muziek van Bach, uitgevoerd door een topmuzikant. En dat tijdens Piano day(s) dan nog, natuurlijk, want: de samenwerking van De Keersmaeker met de gelauwerde Russische pianist Kolesnikov levert pure magie op. Muziekmagazine Bachtrack noemt hem “misschien wel de meest introspectieve en meditatieve pianist. Hij is eerder een dichter van de piano dan een romanschrijver of verhalenverteller.”

“*** De liefde voor Bach en de vreugde van het dansen.” De Morgen, 3 juli 2020
“***** D’une douceur et d’une liberté inédites.” L’Echo, 3 juli 2020

*** Het meisje in de 60-jarige Anne Teresa De Keersmaeker is klaarwakker. Dat bewijst ze galant aan de zijde van pianist Pavel Kolesnikov die met en voor haar een van Bachs grootste meesterwerken uitvoert.

KnackFocus, 30 september 2020

credits

choreografie & dans Anne Teresa De Keersmaeker / piano Pavel Kolesnikov / muziek Johann Sebastian Bach, The Goldberg variations, BWV 988 / muzikale samenwerking Alain Franco / choreografisch assistent Diane Madden / decor & lichtontwerp Minna Tiikkainen / geluid Guillaume Jay / artistieke assistente Martine Lange / artistieke coördinatie en planning Anne Van Aerschot / tourmanager Roman Van Houtven / technisch directrice Marlies Jacques / coördinator kostuums Alexandra Verschueren / naaister Emmanuelle Erhart / kleedster Emma Zune / techniek Quentin Maes, Jan Balfoort & Klaas Trekker / coproductie Wiener Festwochen, Concertgebouw Brugge, De Munt Brussel, Théâtre de la Ville Paris, Théâtre du Châtelet Paris, Internationaal Theater Amsterdam & Julidans, Sadler’s Wells London & Montpellier Danse / met dank aan Takeshi Sakai, Anke Loh, Kees Van Houten, Leen Decin, Cynthia Loemij & Jacob Storer / met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid & Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius / inleiding Katie Verstockt / © Anne Van Aerschot
rosas.be