cultuurcentrum Hasselt

Flamingos

Albert Quesada/ACME
di 1 feb 2022 - 20.00 u - 21.10 u
di 1 feb 2022
20.00 u - 21.10 u
  • di 1 feb 2022
    20.00 u - 21.10 u
    concert- & theaterzaal

Belgische première

De Catalaanse choreograaf en danser Albert Quesada studeerde o.a. aan P.A.R.T.S en filosofie en multimedia in Barcelona. Centraal in zijn eerste werk stond het onderzoek naar en de vertaling van muzikale composities naar choreografie: Solo on Bach & Glenn (2005), Solos Bach & Gould (CCHA, 2011), Trilogy (2011, gecreëerd met Vera Tussing - zie ook Tactile quartet(s) op 26 april). Nadien volgden grotere choreografieën: Ensemble (2012), Slow sports (2012) en Wagner & Ligeti (2014). Bijzonder was ook Slow sports kids (CCHA, 2015).

Als geassocieerd artiest van Mercat de les Flors in Barcelona creëerde hij deze Flamingos, die nu voor het eerst naar Vlaanderen komt. Flamingos - verkozen tot beste dansvoorstelling van 2019 in Spanje - onderzoekt (de wereld van) de flamenco en gaat op zoek naar de origine van de beweging en het zingen. Zo creëert Quesada nieuwe betekenissen en wakkert hij een kleine vonk aan tot een groot vuur. 

Flamingos is het resultaat van het plaatsen van Carmen Amaya (die algemeen wordt beschouwd als één van de beste flamencodanseressen, ze danste van 1919 tot 1963) in het midden van een scene van John Waters. De impuls van flamenco om de diepte van de menselijke ziel te delen wordt gemixt met beelden uit pop, kostuums en muziek. 

Welke flamenco is de onze? Welke muziek is de onze en welke dans doet ons dansen? Lichamen, verlangens, angsten en referenties worden uitgepuurd om een jamsessie vol magie en duende uit te lokken. Een sessie die duurt tot de vroege ochtend, wanneer de acht performers zichzelf blootleggen, enkel en alleen om te vieren en om zichzelf te vieren, met beweging en zang die geen ruimte laten voor twijfel of onzekerheid.

credits

idee, regie & choreografie Albert Quesada / regieassistent Claudia SolWat / dans Albert Quesada, Blanca Tolsá, Eliott Marmousset, Mario G. Sáez, Katie Vickers, Víctor Pérez Armero & Viktoria Andersson / gecreëerd met de dansers, Miguel Fiol & Laila Tafur / geluidsontwerp Carlos Parra, Julián D’Avino & Rafael Cañete / decor & lichtontwerp Cube.bz / kostuums Jorge Dutor & Txell Janot / dramaturgie  Albert Pérez Hidalgo & Pau Masaló / productie Mercat de les Flors Barcelona / coproductie La Quinzena / residenties El Graner arts factory & Fundació Pública Teatre de la Llotja / met de steun van Fundació Pública Teatre de la Llotja / met de medewerking van Fundació Banc Sabadell /  met dank aan Mireia de Querol & Kosmonaut Production / inleiding Katie Verstockt / © Gerardo Sanz & Alfred Mauve
acmearts.xyz