cultuurcentrum Hasselt

residentie: 01 sep-18 okt 2020

tout petit - DRRRAAI (3+)
di 1 sep 2020 - zo 18 okt 2020
di 1 sep 2020
-
zo 18 okt 2020
  • di 1 sep 2020
    -
    zo 18 okt 2020
    HET LAB

projectomschrijving 
DRRRAAI van een onderzoek naar een creatie

tout petit werkt aan haar 5de productie: DRRRAAI. Het creatieproces gaat haar finale fase in, want op 17 en 18 oktober gaat DRRRAAI in première in cultuurcentrum Hasselt.

Tijdens voorjaar’20 deden choreografen Ciska Vanhoyland en Lies Cuyvers een uitgebreid onderzoek naar draaibewegingen. Dit onderzoek mondde deze zomer uit in een kleine presentatie in STUK (Leuven) en op het domein Kiewit in Hasselt. Ook werden er 4 draai-kortfilms gecreëerd.

Nu neemt het creatieproces een nieuwe wending. De scenografie van Erki De Vries komt centraal te staan bij de creatie van de definitieve voorstelling. Vanhoyland en Cuyvers willen een wervelende creatie maken met vele verschillende componenten die draaien. Alles draait door: de dansers, een mobiel, een ventilator, de muziek en zelfs het publiek.

achtergrond
DRRRAAI is de vijfde co-creatie van Lies Cuyvers en Ciska Vanhoyland. Ze ontwikkelen een gezamenlijke danstaal die zowel een jong als een volwassen publiek prikkelt, fascineert en uitdaagt. Beiden fungeren ze als danser en als choreograaf. Het beoogde publiek is iedereen vanaf 3 jaar.  

In DRRRAAI gaat alles aan het draaien.
De circulaire beweging is een fundamentele beweging binnen de dans, en de wereld. De cirkel staat symbool voor oneindigheid. Waar de cirkel eindigt, begint hij weer. Door deze onvatbaarheid, wordt de cirkel fascinerend. Als in een perpetuum mobile kunnen gedachten en lichamen blijven doordraaien.

DRRRAAI is een multidisciplinaire creatie, waarbij de dans centraal staat. De circulaire beweging wordt onderzocht binnen drie verschillende disciplines: dans, beeld en muziek. Deze disciplines interageren met elkaar. De choreografen Lies Cyvers en Ciska Vanhoyland, scenograaf Erki De Vries en componist Koen Brouwers zoeken naar een ontmoeting waarbij ze elkaar provoceren. De disciplines nemen afwisselend het voortouw waardoor er een wederzijdse afhankelijkheid ontstaat. Het onderzoek naar circulaire bewegingen leidt tot de creatie van een dansvoorstelling.

visie op dans
Als je aan een jong kind vraagt om te dansen, is er een grote kans dat deze rond zijn as draait. De draaibeweging en cirkelpatronen zijn een terugkerend thema in veel dansvoorstellingen. Meestal zijn ze slechts één element binnen complexe choreografische patronen. Vanhoyland en Cuyvers maken hiervan de centrale vorm, in hun nieuwe creatie. Ze zullen de cirkelbeweging op verschillende manieren onderzoeken, door een dansonderzoek naar cirkels binnen het lichaam én naar cirkels in ruimtelijke patronen. 

Meer informatie over tout petit kan je hier lezen.

onderdeel van