cultuurcentrum Hasselt

Symfonische kamermuziek

Belgian National Orchestra o.l.v. Roberto González-Monjas & Victor Julien-Laferrière, cello
za 26 sep 2020 - 20.00 u - 21.10 u
za 26 sep 2020
20.00 u - 21.10 u
  • za 26 sep 2020
    20.00 u - 21.10 u
    concert- & theaterzaal

Geen toeters en bellen en niet al te veel blazers - wel wat percussie! - voor dit enige (en unieke) symfonisch concert van het najaar. Laat ons neerzitten en luisteren naar een intiem en lyrisch symfonisch concert op kamerorkestformaat.

Robert Schumanns Celloconcerto is een prachtig intiem stuk, dat je vooral live door een topcellist moet aanhoren (én aanschouwen). Al te grote virtuositeit wordt geschuwd. Er wordt volop ingezet op warme lyriek. De jonge Franse cellist Victor Julien-Laferrière stond in juni 2017 ook op ons podium als Eerste Laureaat van de eerste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd Cello. De zaal zat afgeladen vol en het kot was te klein… Nu zal dat anders zijn… Maar toch zijn we verheugd één van de beste cellisten van de jonge generatie te verwelkomen. In 2018 werd hij tijdens de Victoires de la musique in Frankrijk nog uitgeroepen tot 'beste instrumentale solist'.

Maurice Ravel componeerde zijn Pavane pour une infante défunte in een tijd waarin nostalgisch werd teruggekeken naar het Spanje van de 16de eeuw. Hij schreef het werk oorspronkelijk voor piano, maar orkestreerde het kleine en ontroerende werkje later ook voor groot orkest.

Joseph Haydns Roffelsymfonie mag als echte klassieker niet ontbreken. Na zijn ontslag aan het hof Esterházy ondernam hij als 'vrij kunstenaar' enkele concertreizen naar Londen. Dat resulteerde in twaalf Londense symfonieën, waarvan de Symfonie met de paukenslag de voorlaatste was.

Robert Schumann Celloconcerto in la klein opus 129
Maurice Ravel Pavane pour une infante défunte
Joseph Haydn Symfonie nr. 103  in mi bemol groot - Paukenslag

programmaboekje

credits

dirigent Roberto Gonzáles-Monjas / cello Victor Julien-Laferrière/ © Jean-Baptiste-Millot & Marco Borggreve
nationalorchestra.be & victorjulienlaferriere.com