cultuurcentrum Hasselt

Oom Wanja

Noord Nederlands Toneel
di 10 nov 2020 - 20.00 u - 21.45 u
di 10 nov 2020
20.00 u - 21.45 u
  • di 10 nov 2020
    20.00 u - 21.45 u
    concert- & theaterzaal

In Oom Wanja, één van Tsjechovs meest bekende theaterteksten, heeft Wanja zich jarenlang uit de naad gewerkt om zijn schoonbroer Alexander, een arrogante hoogleraar, te helpen. Die pogingen zijn tevergeefs geweest: de egocentrische Alexander blijkt een grote mislukkeling te zijn en Wanja probeert de scherven van zijn leven bijeen te rapen. 

Tsjechov staat bekend als schrijver van personages die bang zijn om te handelen, waardoor de wereld hen inhaalt. In de 21ste eeuw zijn dit maatschappelijk thema's geworden: we weten dat we ons leven ingrijpend moeten veranderen, willen we de aarde en de samenleving leefbaar houden. Maar de vraag is of we niet pas de urgentie zien om in te grijpen als het eigenlijk al te laat is.

In deze bewerking van Liliane Brakema speelt het verhaal zich af in een post-apocalyptisch landschap, in een tijd waarin het huidige economische en sociale systeem in duigen zijn gevallen. Terwijl buiten het theater de wereld zichzelf opnieuw probeert uit te vinden, poogt binnen een groep acteurs Oom Wanja op te voeren om te verdwalen in een oud verhaal dat misschien niet meer helemaal past in deze tijd.

Regisseuse Liliane Brakema studeerde in 2015 af aan de regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam en werd meteen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Ze regisseerde bij Theater Freiburg, bij NTGent en bij Schauspielhaus Bochum. Op het podium schitteren de Vlaamse actrices Bien de Moor (winnares Theo d’Or voor beste vrouwelijke hoofdrol) en Greet Verstraete (onlangs nog in De twaalf, eerder in CCHA in Drie zusters van Theater Zuidpool).

"**** Een geslaagde, gedurfde, eigenzinnige en met regelmaat zelfs kolderieke over de top-aanpak van één van Tsjechovs voornaamste stukken." Dagblad van het Noorden
"**** Een verrukelijk schouwspel." trouw.nl
"**** Een klimaatmanifest verpakt in ontregelend acteerwerk en een schitterend toneelbeeld." NRC Handelsblad

Een heftige, bij vlagen meeslepende voorstelling vol fysieke speelkracht maar ook met momenten van poëzie.

theaterkrant.nl, 3 oktober 2020

credits

regie Liliane Brakema / spel Bram van der Heijden, Joost Bolt, Bien de Moor, Anna Raadsveld, Greet Verstraete, Ali-Ben Horsting, Martijn Nieuwerf & Simone Peters / muziek Thijs van Vuure / © Reyer Boxem
nnt.nl