cultuurcentrum Hasselt

Het landschap van de Franco-Flamands

Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel
za 23 mei 2020 - 20.30 u
za 23 mei 2020
20.30 u
  • za 23 mei 2020
    20.30 u
    Sint-Quintinuskathedraal

Waarom kwamen de polyfonisten uit dezelfde grensstreek tussen Frankrijk en West-Vlaanderen? Wat was de invloed daarvan op hun muziek? Het antwoord daarop lezen we in het boek van Paul Van Nevel, Het landschap van de polyfonisten: de wereld van de Franco-Flamands 1400-1600 dat vorig jaar verscheen.

Dit concert illustreert dat de imitatiestijl, vol repetitieve en melancholische karaktertrekken, zó typisch voor de Franco-Flamands, ontstaan is door de landschapservaringen uit de kindertijd van de componisten.

Tijdens de twaalf werken die worden gezongen worden telkens twee landschappen geprojecteerd waarin de polyfonisten hun kindertijd hebben doorgebracht. Zij zijn telkens gefotografeerd in het dorp, de vallei of de directe omgeving waar de componist zijn kindertijd heeft doorgebracht. Deze opgeslagen emotionele landschapservaringen zullen de componist zijn hele leven begeleiden.

Het Huelgas Ensemble is één van Europa’s meest gerenomeerde ensembles voor polyfone muziek. Het ensemble heeft een wereldreputatie voor zijn originele programmeringen van vaak onbekende werken. Deze verrassende keuzes zijn het werk van artistiek directeur en internationaal bekend cigarier Paul Van Nevel.

credits

dirigent Paul Van Nevel / © Guy Verstraete & Rudy Carlier
huelgasensemble.be