cultuurcentrum Hasselt

L'histoire du soldat

Roeland Hendrikx, Nicolas Dupont, Lucas Blondeel & Elena Peeters
zo 1 mrt 2020 - 11.00 u
zo 1 mrt 2020
11.00 u
  • zo 1 mrt 2020
    11.00 u
    oud stadhuis

Een gerenommeerd componist en een gevierd schrijver die besluiten om samen te werken, dat is een sleutel tot succes. Igor Stravinsky in combinatie met Charles-Ferdinand Ramuz, dat geeft inderdaad vuurwerk.

L’histoire du soldat heeft de tand des tijds moeiteloos doorstaan en ook vandaag staat er een versie klaar die dit werk in een ander daglicht stelt.

L’histoire du soldat speelt zich af op een plek waar een viool geruild kan worden voor een boek dat, enkel door ernaar te kijken, gelezen kan worden. Waar drie dagen plots drie jaar blijken te zijn. Waar een ordinaire soldaat een potje kan kaarten met de duivel. Waar de prinses niet spreekt maar wel bloedmooi aanwezig is. Waar de wereld de verleiding is en de liefde het enige heil daartegen. Waar de muziek zowel de verlokking als de genezing kan zijn.

“Het kort relaas van een iegelijk innerlijk levensavontuur,” noemde Martinus Nijhoff het. “Een sprookjesachtige allegorie van de magische en dubbelzinnige kracht van de muziek,” volgens Stefaan Van den Bremt.

Aram Khachaturian Trio for clarinet (viool & piano)
Béla Bartók Roemeense volksdansen (viool & piano)
Leonard Bernstein Clarinet sonata (klarinet & piano)
Igor Stravinsky L’histoire du soldat (suite)

programmaboekje

credits

klarinet Roeland Hendrikx / viool Nicolas Dupont / piano Lucas Blondeel / recitant Elena Peeters / © Diego Franssens
roelandhendrikx.com, nicolasdupont.eu, lucasblondeel.com & elenapeeters.be