wo 29 apr 2020 - 20.00 u

LAZARUS & Robbin Rooze

Iemand moet het doen
wo 29 apr 2020
20.00 u
  • wo 29 apr 2020
    20.00 u
    theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Op 23 september 1971 laat Mario Roymans zich opsluiten in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Tussen twee passages van de nachtsuppoosten door, snijdt hij het doek De liefdesbrief van Johannes Vermeer uit het kader. Via de pers eist hij 200 miljoen Belgische frank, te schenken aan de slachtoffers van de hongersnood in het toenmalige Oost-Pakistan (Bangladesh). Tien dagen later, na een tamelijk spectaculaire achtervolging, wordt Roymans roemloos ingerekend.

LAZARUS neemt in Iemand moet het doen deze ‘heldendaad’ als uitgangspunt: kunst roven voor het goede doel. Het spelerscollectief verlaat echter het vertrouwde theaterpad en slaat de handen in elkaar met documentairemaker en cameraman Robbin Rooze. Met een combinatie van theater en film creëren ze samen een spannende vertelling die speelt op de scheidslijn tussen waarheid en fictie, tussen woord en beeld. Een vertelling ook die vragen stelt over de reële waarde van kunst en de grenzen van goede bedoelingen.

LAZARUS leerde Robbin Rooze kennen bij de opnames voor diens kortfilm Springstof (geselecteerd voor het Internationale kortfilmfestival in Leuven, 2018). Op het podium, naast vertrouwde Lazarusacteurs als Koen De Graeve, Pieter Genard en Günther Lasage, ook Aminata Demba die we eerder straf aan het werk zagen in o.a. De moed om te doden (CCHA, 2016) en Black - The sorrows of Belgium I: Congo (CCHA, 2019).

Kortom: een veelbelovende samenwerking en een onwaarschijnlijk waargebeurd verhaal. Een theateravond (in de grote zaal!) om naar uit te kijken.

credits

van & met Iliass Bellaajal, Koen De Graeve, Aminata Demba, Pieter Genard, Günther Lesage, Ismaïl L’hamiti, Robbin Rooze, Akram Saibari, Maaike Somers & Ryszard Turbiasz / kostuums Karen De Wolf / coproductie Perpodium / met de steun van de Belgische Tax Shelter / inleiding Tuur Devens / © Guy Kokken
arsenaallazarus.be

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring