za 8 feb 2020 - 20.00 u

Robert Icke/Internationaal Theater Amsterdam

Oedipus
za 8 feb 2020
20.00 u
  • za 8 feb 2020
    20.00 u
    Theater aan het Vrijthof
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

“Al sinds het begin zijn zowel publiek als kunstenaars gefascineerd door Oedipus: het verhaal van een man die in zijn succes limieten overschreed om vervolgens tot de ontdekking te komen dat hij daarbij over de meest fundamentele grenzen was heen gegaan.”
Robert Icke

De avond van de verkiezingen. De stemmen worden geteld. Oedipus staat op het punt een gigantische overwinning te boeken. Zijn ambitie is groot. Hij wil een toekomst scheppen, een nieuwe manier van leven creëren. Ook staat hij er op om het onderzoek naar de dood van zijn voorganger te heropenen. Dit is zeer tegen de zin van zijn campagneleider Creon. Ook Tiresias maakt zijn opwachting. De blinde ziener doet enkele onheilspellende prognoses: de toekomst heeft altijd begraven gelegen in het verleden.

Oedipus vermoedt een complot en keert hen de rug toe. Langzamerhand komt hij tot de ontdekking dat zijn verleden heel anders is dan hij altijd heeft gedacht. Gedurende zijn onderzoek vallen de puzzelstukken in elkaar. Hij probeert zijn lot in eigen hand te houden, maar komt tot de ontdekking dat hij al die tijd ziende blind geweest is. De gevolgen zijn catastrofaal.

Oedipus’ zoektocht zit vol verrassingen. Dat maakt de afwikkeling ervan tot een bloedstollende thriller.

De Britse Schrijver en regisseur Robert Icke is nog maar vooraan de 30 maar maakte al furore met zijn moderne bewerkingen van klassiekers, zoals Oresteia (2015) dat speelde op de Londense West End en waarmee hij bekroond werd met maar liefst drie grote theaterprijzen voor ‘beste regisseur’. Oedipus werd tevens geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2018.

En laten we de topprestatie van de acteurs niet vergeten. Marieke Heebink werd genomineerd voor de Theo d’Or 2018 voor haar rol van Jocaste. Kortom: een ‘must see’.

“*** Schitterend spel van Kesting als Oedipus en vooral Marieke Heebink als Jocaste. De scenes waarin het paar steeds dichter de kennnis nadert die hun geluk zal vernietigen, snoeren je de keel.” de Volkskrant, 9 april 2018

**** Briljante regie van Robert Icke. Hij creëert een nieuw verhaal dat volkomen consistent is, met welhaast klassiek ingeleefd spel. Bij Icke komt de modernisering van binnenuit en is er niet van buitenaf opgelegd.

NRC Handelsblad, 10 april 2018

credits

theaterbus naar Maastricht, vertrek CCHA om 19 u / regie & bewerking Robert Icke / tekst Sophocles / met Bart Bijnens, Violet Braeckman, Hélène Devos, Aus Greidanus Jr., Fred Goessens, Marieke Heebink, Hans Kesting, Hugo Koolschijn, Frieda Pittoors, Harm Duco Schut & Bart Slegers / set design Hildegard Bechtler / vertaling Rob Klinkenberg / lichtontwerp Natasha Chivers / muziek & geluidsontwerp Tom Gibbons / video Tal Yarden / kostuums Wojciech Dziedzic / met dank aan Nesoptiek / inleiding Beatrice Henckaerts / © Jan Versweyveld
ita.nl


Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring