do 23 jan 2020 - 20.00 u

Salvatore Calcagno

A streetcar named Desire
do 23 jan 2020
20.00 u
  • do 23 jan 2020
    20.00 u
    Théâtre de Liège
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De gegoede, knappe Blanche DuBois trekt, nadat ze haar huis heeft verloren, in bij haar zus en schoonbroer in het achtergestelde New Orleans. Blanche is geschokt door de omstandigheden waarin haar zus Stella woont. Het machogedrag en de proletarische achtergrond van haar schoonbroer Stanley (een immigrant nota bene), wekken misprijzen en ergernis bij haar op. Stanley probeert haar op zijn beurt te verdrijven. Op wrede wijze legt hij Blanches geheimen bloot en onthult de ware reden voor het verlies van het huis.

Tennessee Williams, één van de grootste Amerikaanse toneelschrijvers van de 20ste eeuw, schreef met A streetcar named Desire (1947) een successtuk. Hij won er de Pulitzer-prijs voor drama mee en het werk werd sindsdien vele keren bewerkt voor theater, opera, dans, televisie en film.

De Belgisch-Siciliaanse regisseur Salvatore Calcagno brengt de relevantie die het stuk nog vandaag heeft, op het podium en doet dat in de geest van Tennessee Williams als ‘schrijver van de gemarginaliseerden’. Williams mag dan geleefd hebben in een Amerika waarin segregatie en xenofobie de norm was, ook nu nog worden mensen verdrukt en uitgesloten op basis van afkomst en seksuele identiteit. Net als Williams (die zelf als homoseksueel worstelde met een veroordelende maatschappij) claimt Calcagno het bestaansrecht voor elke individuele identiteit.

Salvatore Calcagno maakt A streetcar named Desire tot een verstikkende, wellustige, koortsige tragedie waarin een vrouw (Blanche) zich, ondanks haar leugens en ontkenning, haar eenzaamheid, frustratie en desillusie, met alle macht vastklampt aan het leven.

“Ik wil de hitte van New-Orleans op het podium brengen en me daarbij laten inspireren door dat Siciliaanse universum dat ik zo goed ken.”
Salvatore Calcagno

credits

theaterbus naar Luik, vertrek CCHA om 19 u / in het Frans gesproken met Nederlandse boventitels / tekst Tennessee Williams / regie Salvatore Calcagno / vertaling Isabelle Famchon / met Marie Bos, Sophia Leboutte, Lucas Meister, Réhab Mehal, Antoine Neufmars, Bastien Poncelet & Tibo Vandenborre / regieassistent Daphné Liégeois / scenografie & kostuums Bastien Poncelet / lichtontwerp Amélie Gehin / geluidsontwerp Jean-François Lejeune / video Zeno Graton / muziekcoach François Deppe / assistent dramaturgie Sébastien Monfè / een voorstelling van Garçon Garçon / productie Théâtre de Liège / coproductie Mars - Mons Arts de la scène, le Théâtre Varia, l’Atelier Théâtre Jean Vilar, le Théâtre de Namur, CENTRAL & DC&J créations / met de steun van de Waals-Brusselse gemeenschap & de Belgische Tax Shelter / inleiding Beatrice Henckaerts / © Antoine Neufmars
garon-garon-dmwx.squarespace.com

Cookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring