cultuurcentrum Hasselt

AntennA

Kevin Trappeniers
za 9 nov 2019 - di 12 nov 2019
za 9 nov 2019
-
di 12 nov 2019

Spreken met schermen tussen ons in is de gewoonste zaak van de wereld geworden in onze hypergeconnecteerde wereld. Maar met wie spreken we dan echt? Met de ander, met onze gsm of computer, of met onszelf? 

Beeldend theatermaker Kevin Trappeniers onderzoekt de verhouding tussen mens-zijn en technologie in het tweeluik: AntennA - Ellipsis. Vorig seizoen toonden we Ellipsis, een voorstelling in de black box waarbij ongrijpbare geluidsgolven, lichtspectra en elektromagnetische straling de zichtbare performers vormden. 

Nu bouwt Kevin Trappeniers een openluchtinstallatie rond miscommunicatie en verloren communicatie. Het oorspronkelijke opzet: de publieke ruimte hacken door een deel ervan zo analoog mogelijk te maken. Een metershoge zendmast blokkeert tijdelijk de signalen uit de nabije omgeving zodat er een nieuwe, stille ruimte ontstaat. Het verzenden van tegensignalen of ‘jamming’ in de openbare ruimte blijkt echter illegaal. Het is dus helemaal geen keuze meer om al dan niet deel uit te maken van een digitale wereld. 

Kevin Trappeniers bouwt alsnog zijn zendmast. De onontkoombare, aanwezige stralingsgolven maakt hij tastbaar met geluid (voortdurend veranderend want afhankelijk van het aantal zendmasten of actieve mobiele telefoons in de buurt op dat moment) en contrasteert ze met absolute stilte. Hij nodigt je uit om bij zijn zendmast te kijken, te reflecteren, te deconnecteren, tijdelijk samen te verblijven en werkelijk met elkaar in gesprek te gaan. Durf jij af en toe nog stilte en leegte toe te laten? 

Kevin Trappeniers stond voor het eerst in CCHA met zijn verstilde, intrigerende voorstelling Asymptote (2015). Zijn werk balanceert op de grens tussen beeldende kunst, theater en dans.   

credits

concept Kevin Trappeniers / design & uitvoering Maarten De Vrieze & Kevin Trappeniers / technische assistentie Aaron Victor Peeters / dramaturgie Elisa Demarré / productie Stray Light vzw. / coproductie C-TAKT, Vooruit Gent & LOD muziektheater / in samenwerking met Kunstenwerkplaats Pianofabriek / met dank aan KAAP, WorkSpace Brussels, Charlotte Bouckaert, Stijn Demeulenaere, Lodewijk Heylen & Karl Van Welden / met de steun van de Vlaamse Overheid & de Vlaamse Gemeenschapscommisie / © Boris Kuijpers 
kevintrappeniers.be