cultuurcentrum Hasselt

Jeroen Frateur

zo 15 nov 2015 - zo 10 jan 2016
zo 15 nov 2015
-
zo 10 jan 2016
  • zo 15 nov 2015
    -
    zo 10 jan 2016
    CCHA

Jeroen Frateur (°1968) is een gedreven kunstenaar, die als materiaal voor zijn ruimtelijke constructies opteert voor afval. Geen op het stort afgehaalde rommel, maar gewoon wat hij op straat of in huis toevallig tegenkomt aan achtergelaten, gebruikte of kapotte voorwerpen: oude nagels, verroeste vijzen, losgeraakte auto- en fietsonderdelen, stukjes plasticfolie, een frietvorkje, verwrongen pluggen, restjes metaaldraad of hennepkoord, een afgevallen knoop.

Frateur wordt geboeid door weggegooide voorwerpen omdat ze mentale of zintuiglijke associaties teweegbrengen en de patina dragen van het leven dat ze eens hebben geleid. Gekozen uit die chaotische berg rommel, hecht hij op een heel onbevangen manier bepaalde voorwerpen aan elkaar, soms onbeholpen, soms wonderwel passend.

Vanuit het streven naar een stabiele constructie laat hij het werk - en vaak zijn het er meerdere simultaan - langzaam verder groeien waarbij elk voorwerp als vanzelf op de juiste plaats terecht komt. De onderdelen zijn weinig zeggend op zich, maar door de verbeeldingskracht van de kunstenaar vallen ze samen. Zo ontstaat een fascinerend object met een dwingende vormgeving.
uit een tekst van Stefaan Hautekeete, mei 2012

onderdeel van

credits

vernissage: zo 15 nov om 11 u