cultuurcentrum Hasselt

Tom Callemin

zo 13 sep 2015 - zo 8 nov 2015
zo 13 sep 2015
-
zo 8 nov 2015
  • zo 13 sep 2015
    -
    zo 8 nov 2015
    CCHA

Het werk van Tom Callemin (°1991, Oostende) gaat altijd uit van de confrontatie tussen de fotograaf en zijn onderwerp. Met zijn suggestieve beelden gaat hij op zoek naar wat de act van het fotograferen kan betekenen, naar zijn eigen positie als beeldenmaker, naar wat we als mens willen zien en vooral naar wat voor het oog verborgen wordt gehouden.

Zijn werk valt uiteen in twee strategieën. Enerzijds onderzoekt en daagt hij het concept van portretfotografie uit. In de klassieke ontmoeting tussen de fotograaf en het model bevraagt hij zo zijn eigen rol in dit tweespel. Welke invloed heeft de persoon achter de camera? Anderzijds richt zijn fotografische onderzoek zich op enigmatische beelden die op het eerste gezicht documenten lijken van een fotograaf die zijn weg doorheen een donker landschap zoekt.

De beelden tonen ons situaties waarbij de actie van het kijken tot onderwerp wordt gemaakt. Met zijn zwart-witte beeldtaal en hard flitslicht refereert hij naar de nog vrij prille geschiedenis van de fotografie, met name de 19de-eeuwse medische beelden en de politiefotografie. Hij tracht beelden te maken die zich in een flits aan de kijker openbaren om daarna te blijven nazinderen zonder hun geheimen prijs te geven.

credits

vernissage: zo 13 sep om 15 u