cultuurcentrum Hasselt

Etienne Elias

't Kan zo mooi zijn
zo 27 nov 2011 - zo 15 jan 2012
zo 27 nov 2011
-
zo 15 jan 2012
  • zo 27 nov 2011
    -
    zo 15 jan 2012
    CCHA

Etienne Elias (Oostende, 1936-2007) werd als Etienne Michiels geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Zijn kunststijl was zeer verscheiden en nam in de loop van zijn leven verschillende wendingen aan.

Samen met Raoul De Keyser, Lucassen en Roger Raveel werkte hij in 1966 aan de beschildering van de keldergangen van het kasteel te Beervelde. In die periode verwierf hij vooral faam als kunstenaar van de Nieuwe visie. De dingen anders zien en weergeven stond centraal. De contextualiteit werd leidinggevend in de keuze van vorm en inhoud en werd gekoppeld aan een opgedreven kleurgebruik.

Vanaf de jaren ’60 behoorde Etienne Elias tot de voorhoede van de ontwikkelingen die leidden tot de heropleving van de schilderkunst. Kenmerkend voor deze nieuwe ontwikkeling was de uitgesproken voorkeur voor het figuratieve: de Nieuwe figuratie. In het werk van Elias is deze figuratie steeds verbonden met het alledaagse. Door zijn ongewone kijk geeft de kunstenaar aan de dagdagelijkse realiteit een magische, poëtische, humoristische, ironische en expressieve inhoud.

Het belang van Elias wordt duidelijk wanneer men hem in een opeenvolging van picturale tradities positioneert en hem bovendien situeert in een context van voortdurende vernieuwing van de figuratieve vrijheid.

onderdeel van

credits

vernissage zondag 27 november 2011 om 15 u / inleiding Willy Van den Bussche, curator van de tentoonstelling en Ere Hoofdconservator PMMK Oostende en PMCP Jabbeke / N.a.v. deze tentoonstelling wordt de catalogus ’t Kan zo mooi zijn, met een overzicht van schilderijen en tekeningen van Etienne Elias en een begeleidende tekst van Willy Van den Bussche, uitgegeven.