cultuurcentrum Hasselt

Anima Eterna Brugge o.l.v. Jos van Immerseel & Jane Gower (fagot)

Meer Mozart.
vr 24 mei 2019 - 20.00 u
vr 24 mei 2019
20.00 u

De opname van de integrale pianoconcerti van Mozart in 1990 was een mijlpaal in de geschiedenis van Anima Eterna Brugge, dat uitgroeide van barokensemble tot symfonisch orkest. Met een belangwekkende cd-box en een tournee in Japan zijn toen de eerste verre podia verkend. Inmiddels legden Jos Van Immerseel en zijn musici een mooi traject af aan de zijde van Wolfgang Amadeus.
 

In de zomer van 1788 schreef Mozart op korte tijd drie symfonieën die een compendium van instrumentaal vakmanschap vormen. Dit concert biedt een intense blik op deze glans-prestatie.
 

Met Symfonie nr. 39 openen de deuren feestelijk, terwijl de haast duivelse elegantie van nr. 40 een meer duister kantje van Mozarts genie laten zien: een tweeluik van het leven zoals het is, met de mens gespiegeld in majeur en mineur. Deze symfonieën vormen ook het eindpunt van Mozarts ontdekkingsreis langs het contrapunt van Händel en Bach dat hem in de jaren 1780 zo fascineerde. De Serenata notturna componeerde hij als twintiger in de ongewone bezetting van twee strijkersgroepen en pauken.
 

Een ereplaats op dit programma is voorbehouden voor fagottiste Jane Gower. Zij soleert in het fagotconcerto, het eerste concerto voor blazers dat Mozart schreef op zijn 18de, en dat het meest gevreesde maar meest virtuoze, prachtige en vrolijke blazersconcerto uit de geschiedenis is. Deze muzikale bende naait je nieuwe oren aan!
 

Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie nr. 39 in D groot, opus 543; Fagotconcerto in Bes groot, KV 191; Serenata notturna in D groot, opus 239 & Symfonie nr. 40 in g, KV 550

programmaboekje

credits

dirigent Jos van Immerseel / fagot Jane Gower / inleiding Stijn Paredis / © Steven Godbee
animaeterna.be