cultuurcentrum Hasselt

Le Concert Olympique o.l.v. Jan Caeyers & Alexander Melnikov (piano)

Beethovens noodlot - Beethovens 4de pianoconcerto
zo 17 feb 2019 - 15:00
zo 17 feb 2019
15:00

Ta-ta-ta-daam. Het zit in ons collectief geheugen: de eerste noten van de vijfde symfonie. Ze wordt de Noodlotsymfonie genoemd, maar die naam is er pas later opgeplakt. Het duurde een hele tijd voor ze de status van vandaag zou bereiken: die van de symfonie der symfonieën, een halfuur durende trip van tragedie naar triomf.
 

Beethoven zelf was de pianist van de eerste uitvoering van zijn vierde pianoconcerto. Het was zo’n immense opgave en qua technische prestatie zo onvergelijkbaar, dat niemand het waagde om bij de tweede uitvoering in december 1808 de solopartij over te nemen.
 

Een tijdgenoot-criticus sprak over een "nieuw pianoconcerto, van een ongehoorde moeilijkheid, dat Beethoven tot ieders verbazing krachtig en in de allersnelste tempi uitvoerde."

Opmerkelijk is het feit dat beide stukken gebaseerd zijn op hetzelfde bekende ritmische motief, maar terwijl het vierde pianoconcerto poëtisch van aard is, wordt het in de vijfde symfonie dramatisch opgevat.
 

Het concert opent met de Chamber symphony. Le Concert Olympique gaf opdracht aan Jeroen D’hoe om een nieuwe kamersymfonie te componeren. Jeroen D’hoe is een gevestigde waarde in het Belgische en internationale muziekleven.
 

Buikgevoel, intelligentie, pianistieke perfectie en een gezonde dosis eigenzinnigheid, het zijn maar enkele eigenschappen waarmee Melnikov (CCHA, 2013 & 2016) telkens weer de aandacht grijpt.
 

Naast het solorepertoire speelt kamermuziek een belangrijke rol in Melnikovs muzikale activiteit. Hij vormt een vast duo met Isabelle Faust en geeft regelmatig concerten met Georg Nigl, Vadim Repin, Natalia Gutmann, Joeri Basjmet, Alexander Rudin, Pieter Wispelwey, Jean-Guihen Queyras, Truls Mörk en met pianisten Andreas Staier, Boris Berezovski en Alexej Lubimov.
 

Hij nam cd’s op met solowerken van Brahms, Skrjabin en Rachmaninov, kamermuziek met Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras en pianoconcerti van Sjostakovitsj met het Mahler Chamber Orchestra onder leiding vanTeodor Currentzis. Melnikovs opname van de integrale preludes en fuga’s van Sjostakovitsj op het label Harmonia Mundi werd door BBC Music Magazine uitgeroepen tot één van de 50 beste cd’s ooit.

Jeroen D'hoe Chamber symphony
Ludwig van Beethoven Pianoconcerto nr. 4 in G groot, opus 58 & Symfonie nr. 5 in c klein, opus 67 & Coriolanus Ouverture, opus 62

programmaboekje

Samen klassiek met VormingPlus
Drie maal genieten van een klassiek concert met Waldo Geuns. In samenwerking met Vormingplus Limburg organiseren we een uur voor aanvang van het concert een aparte inleiding. Meer info: vormingpluslimburg.be

credits

dirigent Jan Caeyers / piano Alexander Melnikov / inleiding Jan Caeyers / © Marco Borggreve
leconcertolympique.eu