cultuurcentrum Hasselt

Call to prayer

Ghalia Benali, Romina Lischka & Vincent Noiret
zo 23 apr 2023 - 17.00 u
zo 23 apr 2023
17.00 u
  • zo 23 apr 2023
    17.00 u
    Clarenhofkapel
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Als er iets is dat de Oostenrijks-Belgische gambiste Romina Lischka en de Tunesisch-Belgische zangeres Ghalia Benali bindt, is het hun gemeenschappelijke liefde voor de Franse barokmuziek van Marin Marais. Samen brengen ze een programma waarin Indiase raga’s en Arabische melodieën moeiteloos aansluiten bij de melancholische stemmingen van Marin Marais. Het fragiele maar indringende gambaspel van Lischka haakt prachtig in op de volle, soms rauwe stem van Benali.

Lischka combineert twee werelden: een westerse klassieke achtergrond met kennis van Indische dhrupad. Benali versmelt haar klassieke Arabische achtergrond met haar openheid voor andere stijlen. Beiden delen ze een liefde voor de muziek van Monsieur de Sainte-Colombe, een Franse meesterbespeler van de viola da gamba.

Door het luisteren naar elkaar en uitwisselen van muzikale gedachten over verschillende stijlen en culturen, ontwikkelden ze een dialoog waarmee ze de gemeenschappelijke geest van Arabische maqams (systeem van melodische modi dat in de traditionele Arabische muziek wordt gebruikt), Indische raga’s en Sainte-Colombe vangen.

Op het programma werk van Ghalia Benali, Forqueray, Sainte Colombe, Marais en traditionele Indische dhrupad zang.

onderdeel van
De nieuwe reeks

credits

zang Ghalia Benali / viola de gamba & dhrupad zang Romina Lischka / contrabas & chitarra battente Vincent Noiret / Foto’s Benali © Hisham Marcelo / Foto’s Lischka © Geoffrey Schied
rominalischka.eu