cultuurcentrum Hasselt

Uit de nieuwe wereld

Brussels Philharmonic o.l.v. Yoel Levi & Frank Braley, piano
vr 8 mrt 2024 - 20.00 u - 21.30 u
vr 8 mrt 2024
20.00 u - 21.30 u
  • vr 8 mrt 2024
    20.00 u - 21.30 u
    concert- & theaterzaal

Het succesverhaal van Antonín Dvořák, van eenvoudige slagerszoon tot mascotte van artistiek Bohemen, sprak tot de verbeelding in het land van the American dream. In 1891 kreeg de componist een uitnodiging om mee te werken aan de uitbouw van een nationale Amerikaanse muziekstijl. Dvořák twijfelde, aanvaardde, vertrok en triomfeerde.

Symfonie nr. 9, uit de nieuwe wereld was Dvořáks eerste werk na zijn aanstelling en meteen een succes. Dvořák liet zich inspireren door negrospirituals van de Afrikaanse slaven en muziek van de inheemse bevolking, maar gebruikte ook elementen uit de muziekgeschiedenis van de Europese immigranten.

Gershwin schreef eerst voor Broadway, maakte daarna naam in het klassieke circuit en combineerde vlot technieken uit zowel populaire als klassieke muziek en jazz. De swingende Rhapsody bewijst na bijna honderd jaar nog steeds zijn immense populariteit.

Frank Braley won de Elisabethwedstrijd en is sinds 2014 muziekdirecteur van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. Yoel Levi was eerder muziekdirecteur van Brussels Philharmonic. Voor beiden is onze concertzaal geen onbekende plek!

Programma
George Gershwin Rhapsody in Blue  
Antonín Dvořák Symfonie nr. 9 in mi klein, opus 95 "Uit de nieuwe wereld" 

credits

dirigent Yoel Levi / piano Frank Braley / © Warner Capucon
brusselsphilharmonic.be / frankbraley.com

PROGRAMMABOEKJE