cultuurcentrum Hasselt

Bruckner 4

Anima Eterna Brugge o.l.v. Pablo Heras-Casado
vr 26 jan 2024 - 20:00 - 21:30
vr 26 jan 2024
20:00 - 21:30
  • vr 26 jan 2024
    20:00 - 21:30
    concert- & theaterzaal

Het Bruckner-avontuur van Anima Eterna en Pablo Heras-Casado gaat een volgende fase in met één van zijn meest emblematische symfonieën. Het was Bruckner zelf die zijn vierde symfonie de ‘Romantische’ noemde. Nergens anders vinden we zo veel samengebalde Duitse romantische verbeelding met middeleeuwse inspiratie. De componist roept in zijn annotaties zelf kastelen, ridders en hoofse liefde op. Daar komt een partituur uit voort met bijzondere kleuren, waar hout- en koperblazers een poëzie ontplooien zonder weerga in het oeuvre van Bruckner.

Naast de indrukwekkende architectuur is de onweerstaanbare magische atmosfeer opvallend. De kleuren resoneren op een geheel nieuwe en toch authentieke manier, op de gepaste instrumenten en met de speelpraktijk van destijds.

Voor dit project doken Anima Eterna en Heras-Casado diep in de archieven en snorden originele instrumenten op. Op die manier krijgt het orkest een volledig nieuw klankpalet in handen.

Heras-Casado dirigeert al meer dan twintig jaar wereldwijd zowel historische als moderne orkesten. Met Anima Eterna snijdt hij een nieuw hoofdstuk aan: de symfonieën van Bruckner uitkleden én weer aankleden met historisch instrumentarium. In de periode 2022 tot 2025 brengen ze samen Bruckners Zevende, Vierde en Derde op het podium én op cd.

Programma 
Anton Bruckner Symfonie nr. 4 in mi b groot 

credits

dirigent Pablo Heras-Casado / inleider op het podium Johannes Wirix-Speetjens / © Koen Broos & Alex Vanhee /  
animaeterna.be / pabloherascasado.com