cultuurcentrum Hasselt

The journey of the Mayflower

Stile Antico
za 17 sep 2022 - 20:30 - 21:35
za 17 sep 2022
20:30 - 21:35
  • za 17 sep 2022
    20:30 - 21:35
    Sint-Lambertuskerk Sint-Lambrechts-Herk

Na de Engelse reformatie in de zestiende eeuw en de groeiende invloed van de Church of England, bleef een groep gelovigen trouw aan het katholicisme. Zij weigerden deel te nemen aan de officiële eredienst en trokken zich terug in een innerlijke emigratie. Vaak bleven ze heimelijk de rituelen vieren, soms met gevaar voor hun leven.

William Byrd, de grootste Engelse componist van zijn generatie, was één van die non-conformisten. Koningin Elisabeth liet hem wellicht ongemoeid omdat Byrd hoog bij haar in het vaandel stond. Het programma van het gerenommeerde Britse vocaal ensemble Stile Antico culmineert met de klaagliederen van profeet Jeremia. Verder zijn er werken van andere rebellen als Jan Pieterszoon Sweelinck, John Dowland en Thomas Morley.

Aan de andere kant van het religieuze spectrum verlieten een honderdtal Engelse puriteinse separatisten de haven van Plymouth met het schip de Mayflower, richting het ‘beloofde land’ America. Stile Antico voert ons mee op deze tocht met een sublieme vertolking van wereldniveau!

Deze voorstelling maakt deel uit van het project EXODUS.

PROGRAMMA

credits

© Marco Borggreve
stileantico.co.uk