cultuurcentrum Hasselt

residentie: 11 oktober-05 november 2021

Jade Derudder & Elisabeth Claes - A home for the wild
ma 11 okt 2021 - vr 5 nov 2021
ma 11 okt 2021
-
vr 5 nov 2021
  • ma 11 okt 2021
    -
    vr 5 nov 2021
    HET LAB

projectomschrijving
Zintuiglijk verbinden kunstenaars Elisabeth Claes en Jade Derudder families, vrienden, collega’s en/of wildvreemden. Door banden persoonlijker uit te diepen, met anderen en jezelf, timmeren ze aan een weg naar een gezonde mentale weerbaarheid. Aan de hand van vragen laten ze mensen nadenken en prikkelen ze hun nieuwsgierigheid naar elkaar.  

Kan er op korte tijd een connectie ontstaan? Welk veilig artistiek kader is daarvoor nodig? Zij werken dit uit aan de hand van textiel, geur, klank, beeld en een zelf gecreëerd kaartspel.
Laat je overspoelen door herinneringen, wandel doorheen onze textielinstallatie of rust even uit op een babbelbank en laat je verleiden tot een moment van connectie met een (on)bekende…

Tijdens de pandemie interviewde Jade Derudder zestien jongeren.

De vragen zijn gebaseerd op het onderzoek ‘36 questions that lead to love’. Dit resulteerde in intieme portretten waarin ze vertelden over de moeilijke emoties die deze periode met zich meebracht. Verrassend genoeg hadden velen een artistieke uitlaatklep gevonden om hiermee om te gaan.

Deze vertaling van hun innerlijke wereld hebben Jade en Elisabeth achteraf gefilmd. Tijdens de residentie willen ze onderzoeken of ze deze interviews en beelden kunnen combineren met textiel tot een installatie. Samen met beeldend kunstenares Elisabeth Claes wordt een kaartspel samengesteld met vragen en tekeningen. Dit is de basis voor het project en werken ze uit in projectie en textiel. De herinnering van oma’s waslijn met wapperend geurig wasgoed, is hun vertrekpunt. Jade en Elisabeth willen een veilige bubbel creëren waar fantasie en spel centraal staan.

Meer informatie over Jade Derudder & Elisabeth Claes kan je hier lezen.

onderdeel van

credits

© Elisabeth Claes
elisabethclaes.com/