cultuurcentrum Hasselt

residentie: 31 aug-04 sep 2020

Talitha De Decker – Mind the gap
ma 31 aug 2020 - vr 4 sep 2020
ma 31 aug 2020
-
vr 4 sep 2020
  • ma 31 aug 2020
    -
    vr 4 sep 2020
    HET LAB

projectomschrijving
Talitha De Decker koos met Lucas Devroe, Carli Gellings en Piet Van Dycke voor dansers die de afgelopen jaren een interessant parcours aflegden en met wie ze reeds samenwerkte. Met hen staat een hechte ploeg op scène. 

Talitha: “Bij HET LAB kom ik onderzoek doen rond het spanningsveld tussen verbeelding en herinneringen. Die fascinatie ontstond toen ik als volwassene terugkeerde naar een plek waar ik als kind op vakantie ging. Ik kwam als een alien in een absurde wereld terecht. Mijn kinderlijke herinnering bleek volledig vervormd, ook omdat de tijd van deze plek een toeristische hotspot had gemaakt. 

Het lijkt me spannend om die frictie als uitgangspunt te nemen, zeker voor kinderen. Zij hebben een ander tijdsbesef en een beperkte periode van herinneringen. Tegelijk kennen ze die vervreemding heel goed: een stoel die te hoog was om op te kruipen, blijkt een jaar later een absurd kleine stoel. Voor dat fenomeen van vergeten of voor het resoluut verwringen van herinneringen heeft de psychologie de eveneens absurde naam “infantiele amnesie” bedacht. Die amnesie werkt bij elk kind door tot ze een jaar of 10 zijn. Het gekozen thema zal perfect aansluiten bij de leefwereld van de doelgroep: 6-10 jaar. 

Om deze thematiek fysiek te vertalen duik ik in de studio met 3 dansers. Tijdens dit proces wil ik tijd nemen om enkele choreografische tools bij te schaven en nieuwe werkmethodes te ontwikkelen. Zowel het thema als de doelgroep zijn nieuw voor me, dus ideaal om als oefening te gebruiken en zo hopelijk tot nieuwe inzichten te komen."

Meer informatie over Talitha De Decker kan je hier lezen.

onderdeel van