di 21 jan 2020 - 20.00 u

Julien Libeer, piano & Lorenzo Gatto, viool

Beethovens integrale vioolsonates #2
di 21 jan 2020
20.00 u
  • di 21 jan 2020
    20.00 u
    concertzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

"Only the pure of heart can make a good soup.” 
Ludwig van Beethoven

Het getuigt van moed, durf en lef om op zo’n jonge leeftijd de integrale vioolsonates van Beethoven te presenteren. “Het uitwerken van deze ambitieuze concertcyclus is op tal van vlakken een transformerende ervaring gebleken,” zeggen Libeer en Gatto zelf.

Vandaag krijgen kamermuziekformaties automatisch een plaats op het concertpodium, alsof dat altijd een evidentie is geweest. Nochtans heeft de kamermuziek een heel getroebleerde ontwikkelingsgeschiedenis achter de rug en moesten componisten aanvankelijk vechten om hun kleinschalige instrumentale werken opgevoerd te krijgen. In de 17de en 18de eeuw wist de instrumentale muziek slechts heel moeizaam een plaats te veroveren binnen het muzikale landschap. Het gebrek aan een tekst maakte de instrumentale muziek ongeschikt voor de liturgie.

Dat de kamermuziek tijdens de romantiek haar productiefste periode beleefde, heeft te maken met de sociale context van die tijd. De secularisering die doorheen Europa trok, bracht ook een emancipatie mee voor de kamermuziek. Wat een gelukkige evolutie! Anders zouden wij vandaag niet zo kunnen genieten van deze parels.

Tijdens het seizoen spelen Libeer en Gatto trouwens nog twee concerten met Beethovens vioolsonates: Beethovens integrale vioolsonates #1 op dinsdag 26 november 2019 en Beethovens integrale vioolsonates #3 op dinsdag 12 mei 2020.

Ludwig van Beethoven Sonate voor viool & piano nr. 4, in a klein, op. 23; Sonate voor viool & piano nr. 8, in sol groot, op. 30 , nr. 3; Sonate voor viool & piano nr. 2, in la groot, op. 12, nr. 2 & Sonate voor viool & piano nr. 6, in la groot op. 30, nr. 1

programmaboekje

That’s essentially what you get throughout these thoughtful, unaffected readings. (…) the instrument allows Libeer to be expansive, brisk and brillant as required.

gramophone.co.uk

credits

piano Julien Libeer  / viool Lorenzo Gatto / inleiding Stijn Paredis / © Jelmer de Haas & Athos Burez
julienlibeer.net & lorenzogattoviolin.comCookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring