di 12 mei 2020 - 20.00 u

Julien Libeer, piano & Lorenzo Gatto, viool

Beethovens integrale vioolsonates #3
di 12 mei 2020
20.00 u
  • di 12 mei 2020
    20.00 u
    concertzaal
    geannuleerd
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling (voor tickets vanaf 8 euro, n.v.t. op gratis activiteiten en inschrijvingen schoolvoorstellingen). Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

“Music is a higher revelation than all wisdom and philosophy. Music is the electrical soil in which the spirit lives, thinks and invents.”
Ludwig van Beethoven

Aan het einde van de 18de eeuw kwam de nieuwe sociale klasse van de burgerij op. Zij wou via de kunst een eigen collectieve identiteit voor zich winnen. Openbare concerten geraakten stilaan in de mode en zowel symfonische muziek als kamermuziek profiteerden daarvan. Bovendien ontstond een grote vraag naar muziek die in huiskamerverband kon worden uitgevoerd, buiten het circuit van de concertzalen of kerken. Daardoor nam vooral de interesse voor de piano, viool, cello en de stem sterk toe.

Wenen was op dat moment de culturele hoofdstad van Europa en had er veel geld voor over om die status te kunnen behouden. Bovendien was Beethovens startpositie erg gunstig. In Wenen werd hij protégé van graaf Waldstein, één van de meest invloedrijke inwoners van de Donaustad.

Beethoven was de eerste componist die de piano uit een eerder bescheiden begeleidingsrol bevrijdde. Merk trouwens op dat hij zijn sonates ‘voor piano en viool’ noemde en niet omgekeerd!

Julien Libeer en Lorenzo Gatto (een dreamteam, toch?) brengen op deze avond 3 sonates als slot van hun uitvoering van de integrale vioolsonates van Beethoven doorheen het seizoen. Zie ook: Beethovens integrale vioolsonates #1 op dinsdag 26 november 2019 en Beethovens integrale vioolsonates #2 op dinsdag 21 januari 2020.

Ludwig van Beethoven Sonate voor piano & viool nr. 3 in mi bemol groot, op. 12; Sonate voor piano & viool nr. 7 in do klein op. 30 & Sonate voor piano & viool nr. 9 in a klein op. 47

This is deeply unshowy Beethoven but it’s intensely sincere and it sounds entirely new.

gramophone.co.uk

credits

viool Lorenzo Gatto / piano Julien Libeer / inleiding Stijn Paredis / © Jelmer De Haas & Athos Burez
julienlibeer.net & lorenzogattoviolin.comCookies
Door verder te surfen op deze website aanvaard je het gebruik van cookies die voor een aangename navigatie en een gepersonaliseerd aanbod aan content en diensten zorgen.
lees hier onze privacyverklaring