cultuurcentrum Hasselt

Beethovens integrale vioolsonates #1

Julien Libeer, piano & Lorenzo Gatto, viool
di 26 nov 2019 - 20.00 u
di 26 nov 2019
20.00 u
  • di 26 nov 2019
    20.00 u
    concert- & theaterzaal

"A great poet is the most precious jewel of a nation.” 
Ludwig van Beethoven 

We laten Julien Libeer en Lorenzo Gatto zelf aan het woord over het geweldige idee om een integrale reeks te spelen én op cd op te nemen: “Onze respectieve contrasterende temperamenten zijn eerder onder te brengen in de categorie ‘bedachtzaam’. Waarom dan op amper 28-jarige leeftijd deze integrale vioolsonates van Beethoven presenteren? Het uitwerken van deze ambitieuze concertcyclus is op tal van vlakken een transformerende ervaring gebleken. Deze tien muzikale monumenten van architectuur en expressie zaten altijd wel ergens in ons achterhoofd. De voorbije drie jaar werd ons leven als muzikant bepaald en gestructureerd door deze tien sonates. En wat begon als een afgebakend project, groeide uit tot een continue muzikale ontdekkingsreis.“
 

Wat een artistieke output had Beethoven rond 1800, toen zijn gehoor al duidelijk begon te verslechteren! In 1798 voltooide hij 3 vioolsonates: 1 in D, 2 in A en 3 in Es. In 1800 volgde Vioolsonate 4 in a mineur. Vioolsonate 5 in F met de bijnaam Frühlingssonate (1801) is samen met de Vioolsonate 9 in A, Kreutzersonate (1803), de bekendste van de 10 vioolsonates. De Vioolsonates 6, 7, en 8 werden in 1802 voltooid. In 1812 volgde nog Vioolsonate 10 in G. In de eerste vioolsonates geeft Beethoven nog de leiding aan de piano, doch in de latere sonates komt er door hun gelijke status meer evenwicht tussen de twee instrumenten.
 

Mogen we dit even een dreamteam op het concertpodium noemen? Gatto behaalde in 2009 de tweede plaats in de Koningin Elisabethwedstrijd. Julien Libeer, artist in residence in Flagey, speelde met heel wat symfonische orkesten maar is ook als kamermuzikant zeer gegeerd.

Later tijdens het seizoen spelen Libeer en Gatto trouwens nog twee concerten met Beethovens vioolsonates: Beethovens integrale vioolsonates #2 op dinsdag 21 januari 2020 en Beethovens integrale vioolsonates #3 op dinsdag 12 mei 2020.

release laatste cd van de integrale Beethoven sonates
Beethoven complete violin sonatas vol. 3, Alpha Classics ALPHA 565
Julien Libeer en Lorenzo Gatto vervolledigen met een dubbel-cd de volledige cyclus Beethoven vioolsonates. Elke cd krijgt een eigen karakter door de keuze van de vleugelpiano: Libeer speelt zowel op een Steinway als op een Straight Strung van Chris Maene. Signeersessie na het concert!

Ludwig van Beethoven Sonate voor viool & piano nr. 1 in re groot, op. 12 nr. 1; Sonate voor viool & piano nr. 5 in fa groot, op. 24 & Spring Sonate nr. 10 in sol groot, op. 96

programmaboekje

This is deeply unshowy Beethoven but it’s intensely sincere and it sounds entirely new. Try it.

gramophone.co.uk

credits

piano Julien Libeer / viool Lorenzo Gatto / inleiding Piet Van Bockstal / © Athos Burez 
julienlibeer.netlorenzogattoviolin.com