cultuurcentrum Hasselt

symposium EIDOLON. On perception and interpretation

symposium EIDOLON. Over perceptie en interpretatie
wo 14 nov 2018 - do 15 nov 2018
wo 14 nov 2018
-
do 15 nov 2018
  • wo 14 nov 2018
    -
    do 15 nov 2018
    CCHA

Het festival IMPACT onderzoekt de mogelijkheden van technologie in zowel de kunsten als de maatschappij. Zo konden we ‘vroeger’ gerust stellen dat een getuigenverslag van een gebeurtenis altijd gekleurd was, maar dat de beelden ervan dé waarheid vertelden. Is dat nog zo? Of ‘vertellen’ beelden ook maar ‘een’ werkelijkheid, ergens voorbij de waarheid? 

Post-truth was misschien niet toevallig het Oxford Dictionary’s 2016 woord van het jaar. Post-truth is ook de titel van het boek van de socioloog Steve Fuller, verbonden aan de universiteit van Warwick. Fuller is auteur van meer dan 20 boeken die te maken hebben met de toekomst van de mensheid. Eigenlijk is de titel Post-truth: knowledge as a power game

Innovatie verandert duidelijk onze omgang met de wereld. In dit symposium onderzoeken wetenschappers én kunstenaars hoe dat gebeurt of kan gebeuren. 

PROGRAMMA
WOENSDAG 14 NOVEMBER
vanaf 13 u: onthaal en welkom

13.30 u  Joris P. Weijdom - keynote: Why we need meaningful mixed reality experiences and how to design them
Joris Weijdom (NL) is als onderzoeker voortdurend op zoek naar het ‘inter’ in alles: inter-disciplinair, inter-connectief, inter-actie en inter-face. Hij richtte MAPLAP op en deed onderzoek naar de inter-sectie van performance, media en technologie. Hij leidt ook de onderzoeksgroep Embodied Immersive Learning aan HKU University of the Arts in Utrecht.

14.30 u Marie Van Vollenhoven - performance: The infinity games
Performer Marie Van Vollenhoven onderzoekt de ideeën en logica achter een concept als ‘harmonie’: hoe ervaren mensen een beleving van harmonie? Tijdens EIDOLON brengt ze met 5 artiesten een audiovisueel inter-disciplinair jazzconcert in combinatie met een lecture over de logica achter kunst die gebruik maakt van data sciences and artifiële intelligentie.

15.30 u koffiepauze

16.15 u Koenraad Jonckheere - lecture: Art and decorum
Koenraad Jonckheere (B) is professor aan de UGent en publiceerde vaak over de 16/18de-eeuwse portretkunst en over moderne beeldtheorieën. In zijn lecture heeft Koenraad het over de interactie tussen ‘speech, speaker and audience’.

17.15 u FAQ-panelgesprek

doorlopend
Patrick Ceyssens
expo: Van kijken naar beelddenken
video-installatie: Round a roundabout#2
FRAME
expo’s: Azimuth & BIT ROT

19.30 – 21 u Patrick Ceyssens - rondleiding: expo Van kijken naar beelddenken
Kunstenaar, onderzoeker en docent Patrick Ceyssens geeft toelichting bij zijn expo.


DONDERDAG 15 NOVEMBER
14 u Jesse Passenier & Emilia Formisano - concert: Project Focus
In dit muzikale interactieve project onderzoeken componist Jesse Passenier en onderzoekster Emilia Formisano van de faculteit van psychologie en neurowetenschappen van de universiteit Maastricht hoe auditieve filters werken in relatie tot emotionele reacties.

15 u Malcolm Le Grice - lecture: Digital cinema and artistic meaning
Pionier van de digitale cinema, met werk in de permanente collectie van Centre Pompidou en British Film Institute, die een historisch overzicht schreef van de experimentele cinema en in deze lecture een inkijk geeft in zijn technologische toepassingen op de filmtaal.

15.45 u koffiepauze

16.15 u Patricia Pisters - lecture: Alchemical shadows: Eidolons of high-tech perception and new materialism
Patricia Pisters is oprichtster van de Amsterdamse School voor Culturele Analyse en docent media aan de universiteit van Amsterdam. In haar lecture gaat ze uit van Walt Whitmans interpretatie van perceptie en situeert dat in de hedendaagse opvattingen over ‘new materialism’.

doorlopend
Patrick Ceyssens
expo: Van kijken naar beelddenken
video-installatie: Round a roundabout#2
FRAME
expo’s: Azimuth & BIT ROT

19.15 u Gloria Carlier - inleiding bij de voorstelling AutoBIOgraphy

20 u Company Wayne McGregor - voorstelling: AutoBIOgraphy
Wayne McGregor is één van ’s werelds meest inventieve choreografen: hij staat bekend om zijn dwarsverbanden tussen dans, muziek, visuele kunst, technologie en wetenschappen. Deze produictie is een dansante meditatie over hemzelf: begin en eind liggen vast, daartussen wisselen de choreografische events, die we te zien krijgen uit de 23 ‘life library’- elementen hij op basis van een algoritme gebaseerd op de analyse van zijn eigen DNA.

PRAKTISCHE INFORMATIE
- in het Engels
- locatie: cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
- gratis parking ‘achter CCHA’
- ‘s middags en ’s avonds: lunch- en dinermogelijkheid in Theatercafé
- alle activiteiten zijn GRATIS (behalve AutoBIOgraphy). Er kan ingeschreven worden voor dag 1 of dag 2 afzonderlijk, of voor beide dagen.
- rondleiding door Patrick Ceyssens op woensdag: gratis, wel apart voor inschrijven
- AutoBIOgraphy: wie ingeschreven is voor minimaal 1 dag van het EIDOLON-symposium, kan een kaartje voor de voorstelling kopen aan € 14
- volledig programma van IMPACT in CCHA
- more info on the programme of EIDOLON
- subscribe here

credits

© Ben Cullen Williams