cultuurcentrum Hasselt

30 appearances out of darkness

Arno Schuitemaker
di 25 mrt 2025 - 20:00
di 25 mrt 2025
20:00
  • di 25 mrt 2025
    20:00
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Belgische première
Betoverend en hyperfysiek, Arno Schuitemaker maakt werk dat je moet ervaren. Met zijn voorstellingen doorbreekt hij grenzen tussen dans, performance, beeldende kunst en club cultuur. CCHA presenteert voor het eerst werk van de Nederlandse choreograaf. Naast het meest recente After after in oktober, ook deze 30 appearances out of darkness dat in première ging tijdens het Holland Festival in 2022 en door de Volkskrant werd verkozen als top 5 beste voorstelling van het seizoen.

Los van wat we ermee associëren, kan het donker desoriënterend en zelfs bedreigend zijn: het onbekende, het onaangename, de leegte. Maar er is niet altijd aan te ontsnappen. Wat als duisternis door een verandering van perspectief juist een voedingsbodem biedt? “De toekomst is donker, en dat is het beste wat de toekomst kan zijn,” schreef Virginia Woolf ooit.

Met 30 appearances out of darkness creëert Schuitemaker een ervaring waar vanuit het duister een nieuwe ervaring opent. In het aardedonker ontstaan weinig belichte beelden, soms op de grens van perceptie. Mysterieus en betoverend. Een groep performers beweegt over het toneel. Niet iedereen is tegelijkertijd zichtbaar, maar hun aanwezigheid is altijd voelbaar. Alles en iedereen wordt opgenomen en langzaamaan omgetoverd tot een plek van bescherming, hoop en verovering.

Arno Schuitemaker: "Misschien is het een bewijs dat ik ouder word, maar ik voel dat ik me steeds minder verzet tegen de kwetsbaarheid van het leven. Toen ik Derek Jarmans boek Chroma aan het lezen was, resoneerden deze woorden bij me: Is zwart hopeloos? Heeft niet elke donkere onweerswolk een zilveren rand? In donkerte ligt de mogelijkheid van hoop. Het bracht me ertoe te willen nadenken over de betekenis van deze paradox, en hoe het ons ten goede kan komen. Misschien kunnen we verlichting vinden door in het donker te verdwijnen, al was het maar om er aan de andere kant uit te komen."

“Binnen het tijdsbestek van ruim een uur maken zowel de dansers als de toeschouwers een soort reis van stilte en duister naar licht en beweging, van het ene uiterste naar het andere uiterste (...) Dat is een hallucinerende ervaring.” theaterkrant.nl, 11 juni 2022 

***** Een magistraal totaalcrescendo in dans, licht en geluid, dat tot de verlossende finale fascineert.

de Volkskrant, 12 juni 2022

credits

concept & choreografie Arno Schuitemaker / performers Ivan Ugrin, Ahmed El Gendy, Emilia Saavedra, Frederik Kaijser, Rex Collins, Clotilde Cappelletti, Jim Buskens & Paolo Yao / dramaturgie Guy Cools / compositie Aart Strootman / lichtontwerp Jean Kalman / scenografie Jean Kalman & Arno Schuitemaker / coproductie La Place de la Danse - Centre de Développement Chorégraphique National / Toulouse-Occitanie & POLE-SUD - Centre de Développement Chorégraphique National Strasbourg / met de steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst & Zabawas / met dank aan het Holland Festival / © Bart Grietens & Desiré van den Berg
arnoschuitemaker.com