cultuurcentrum Hasselt

Stella nova - Kerstconcert

laReverdie
do 19 dec 2024 - 20:00
do 19 dec 2024
20:00
  • do 19 dec 2024
    20:00
    Sint-Quintinuskathedraal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Het Noord-Italiaanse gezelschap laReverdie, jarenlang een smaakmaker op de Dag van de Oude Muziek Alden Biesen, brengt enkele artiesten samen die sinds de jaren '80 pionierswerk hebben verricht rond de uitvoeringspraktijk van middeleeuwse muziek. Ze staan nog immer garant voor beklijvende interpretaties van een klankwereld die resoneert met de vormen van de gotiek. Als onderdeel van de reeks Quinten en kwarten verzorgen ze een luisterrijk kerstconcert in de kathedraal.

Het programma ontplooit zich als een triptiek met een eerste luik rond Sint-Nicolaas, de goedheiligman wiens mirakels worden bezongen in Engelse sequenzen en motetten. Een tweede gedeelte rond de geboorte van Christus zoomt vooral in op de figuur van zijn moeder Maria in Engelse en Franse cantilena’s. De stella nova (nieuwe ster) uit de titel is eigenlijk een komeet die reeds in het joodse boek Numeri werd aangekondigd en in een derde sectie met vooral Italiaanse laude de weg toont aan de Wijzen uit het Oosten.

Alle musici zijn zowel als zanger als op meerdere instrumenten actief. Vedel, draailier, blokfluit en klokken zorgen voor de betoverende kleuren die reeds in de middeleeuwen met de kerstperiode werden verbonden.

Meer concerten in de reeks Quinten en kwarten op 08 nov 2024 en 02 feb, 10 mrt en 30 apr 2025.

credits

zang, luit & klokken Claudia Caffagni / zang, blokfluit & vedel Livia Caffagni  / zang, vedel & draailier Elisabetta de Mircovich  / zang, harp & blokfluit Teodora Tommasi / © Stefan Schweiger
lareverdie.com