cultuurcentrum Hasselt

Vida + present ISABELLE LEWIS

Halvcirkel + Valgeir Sigurdsson, Benjamin Abel Meirhaeghe & Elisabeth Klink
za 19 okt 2024 - 20:00
za 19 okt 2024
20:00
  • za 19 okt 2024
    20:00
    kleine theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Halvcirkel Vida
Belgische première
Het Deense strijkersensemble Halvcirkel debuteerde net met Vida op platenlabel 130701/FatCat, één van de grondleggers van het (post)klassieke genre dat o.a. de eerste albums van Max Richter, Jóhann Jóhannsson en Hauschka uitbracht. Meer recente labelartiesten zijn Shida Shahabi (CCHA, 2022) en Clarice Jensen (zie concert op 3 september).

In hun spel stelt Halvcirkel het ‘menselijke’ boven de perfectie en hechten ze veel belang aan hoe elkaars instrumenten zich verweven en vervlechten. Na interpretaties van Sjostakovitsj en Glass en samenwerkingen met artiesten als Henrik Lindstrand en Hania Rani (CCHA, 2022) presenteren ze op Vida voor het eerst eigen werk.

Vida ontleent zijn titel aan het kleine Zweeds dorp waar violiste Bettina Marie Ezaki’s zomerhuisje staat en verklankt Scandinavische landschappen en de natuur van IJsland, Zweden en hun geboorteland Denemarken. Dat alles geïnspireerd op en verwijzend naar de giganten van de moderne klassieke en (post)klassieke muziek zoals Brian Eno, Carl Nielsen, Arvo Pärt, Caroline Shaw en Terry Riley.

Valgeir Sigurdsson, Benjamin Abel Meirhaeghe & Elisabeth Klinck - present ISABELLE LEWIS
Theatermaker, operaregisseur en 'wannabe' contratenor Benjamin Abel Meirhaeghe studeerde aan de Toneelacademie Maastricht. Momenteel maakt hij deel uit van de artistieke kern van Toneelhuis. Recent werkte hij ook voor Opera Ballet Vlaanderen en de Berlijnse Volksbühne.  
 
Op vraag van B-Classic sloot Meirhaeghe een samenwerkingsverband met de IJslandse componist, muzikant en producer Valgeir Sigurdsson (Bedroom Community, Björk, Feist, Damon Albarn, Bonnie 'Prince' Billy, Anohni, Víkingur Ólafsson...) (CCHA, 2010) om het grensvlak van elektronische en eigentijds klassieke muziek te verkennen.  
 
Hun thematisch vertrekpunt is The art of listening. In een wereld waar de schreeuw overheerst en waar stilte een schaars goed is geworden, stellen ze zich de vraag hoe ze de kunst van het luisteren kunnen opwaarderen. Het antwoord daarop vertaalt zich in deze bijzondere liedcyclus, begeleid door violiste Elisabeth Klinck, die eerder ook veel indruk maakte in ONE SONG van Miet Warlop. 
 
Na een eerste reeks concerten in o.a. deSingel en tijdens Feeërieën in Brussel, wordt The art of listening dit voorjaar in de Greenhouse Studios in Reykjavik opgenomen. Na de zomer volgen dan releaseconcerten, in de AB en tijdens Nordic night(s).

onderdeel van

credits

Halvcirkel
viool Bettina Marie Ezaki & Mika Persdotter / cello Nicole Hogstrand / © Dennis Morton

bettinamarie-ezaki.com, mikapersdotter.com & facebook.com/nicole.hogstrand/

ISABELLE LEWIS ft. Valgeir Sigurdsson, Benjamin Abel Meirhaeghe & Elisabeth Klinck
piano & elektronica Valgeir Sigurdsson / zang Benjamin Abel Meirhaeghe / viool Elisabeth Klinck / coproductie B-Classic, Festspillene i Nord-Norge Harstad, Nordlysfestivalen Tromsø, C-mine, AB Brussel & CCHA / met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid, Gallop Tax shelter en het Nieuwstedelijk / © Joke Hendrix

valgeir.net, benjaminabelmeirhaeghe.com & elisabethklinck.com