cultuurcentrum Hasselt

De vier seizoenen (Max Richter) & Tavener

BRYGGEN Bruges Strings & Pieter Wispelwey, cello
di 19 mrt 2024 - 20.00 u - 21.45 u
di 19 mrt 2024
20.00 u - 21.45 u
  • di 19 mrt 2024
    20.00 u - 21.45 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Jolente De Maeyer wil mensen op een andere manier laten kennis maken met klassieke muziek. Het kernrepertoire van BRYGGEN bestaat daarom uit muziek van de postmoderne componisten als Arvo Pärt, Max Richter, Philip Glass, Pēteris Vasks, Gia Kantsjeli en anderen die strijkers een prominente plaats geven.

Iconische muziek: de term is vanavond wel op zijn plaats! Acht Maria-iconen liggen aan de basis van The protecting veil, een werk waarmee Tavener de kosmische kracht van de moeder Gods probeerde te vatten. Spreekbuis van zijn bovenaardse visioenen is niemand minder dan de Nederlandse topcellist Pieter Wispelwey (zijn live versie in CCHA van Bachs Cellosuites in 2013 zindert nog steeds na).

Niet minder iconisch is Vivaldi’s Vier seizoenen, één van de belangrijkste, en ook het meest opgenomen werk van het westerse klassieke repertoire. Voor Max Richter bereikte het werk al langer een punt van verzadiging: je hoorde het overal - in liften, parkings en gsm’s, op de radio en in televisiereclame, waardoor het zijn merkbare kracht ten opzichte van het hedendaagse publiek verloor. En dus 'herconfigureerde' Richter in 2012 voor Deutsche Grammophon de luisterervaring bij dit meesterwerk met zijn The four seasons recomposed. Hij behoudt enkel wat hij als essentieel beschouwt en voegt de esthetische perspectieven van minimalisme, elektronische muziek en (post)rock toe. BRYGGEN laten live de muziek van het blad spatten in Richters vindingrijke herlezing van De vier seizoenen.

Programma 
John Tavener The protecting veil met Pieter Wispelwey, cellosolo   
Max Richter
The four seasons Recomposed met Jolente De Maeyer, vioolsolo

credits

 artistieke leiding, concertmeester & vioolsolo Jolente De Maeyer / inleiding Stijn Paredis / Pieter Wispelwey cellosolo / © Erine Wyckmans  
bryggenstrings.be / pieterwispelwey.com