cultuurcentrum Hasselt

De vier seizoenen (Max Richter) & Tavener

BRYGGEN Bruges Strings & Pieter Wispelwey, cello
di 19 mrt 2024 - 20.00 u
di 19 mrt 2024
20.00 u
  • di 19 mrt 2024
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Het kernrepertoire van BRYGGEN, het énige strijkorkest dat ons land rijk is, bestaat uit muziek van de postmoderne componisten Arvo Pärt, Max Richter, Philip Glass, Pēteris Vasks, Gia Kantsjeli en anderen die strijkers een prominente plaats geven.

Jolente De Maeyer wil mensen op een andere manier laten kennis maken met klassieke muziek. Zo kiest ze voor de hergecomponeerde Vier seizoenen. In The four seasons recomposed evolueert hij naar een contemplatief luisteren dat niet op zoek gaat naar een bepaalde betekenis. De nieuwe esthetische perspectieven die Richter aanbiedt, zijn die van minimalisme, elektronische muziek en postrock.

Doordacht en intelligent zet BRYGGEN The protecting veil van John Tavener mee op het programma. Tavener maakt gebruik van de acht Byzantijnse toonsystemen. Terwijl dit werk een duidelijk onderwerp verklankt, kan je gewoonweg genieten van de pure muziek. Bovenal wil de Britse componist het belang van het vrouwelijke onderstrepen en verklanken. De term ‘het eeuwige vrouwelijke’ is hier van toepassing, waarmee ze de krachten van schepping, voeding en levensonderhoud impliceren.

Programma 
Max Richter The four seasons Recomposed 
John Tavener The sacred veil met Pieter Wispelwey, cellosolo   

credits

artistieke leiding, concertmeester & soloviool Jolente De Maeyer / inleiding Stijn Paredis / © Wouter Maeckelberghe  
bryggenstrings.be / pieterwispelwey.com