cultuurcentrum Hasselt

De Vijfde van Beethoven & Bartók 3

Belgian National Orchestra o.l.v. Roberto González-Monjas & Kirill Gerstein, piano
za 16 dec 2023 - 20.00 u - 21.40 u
za 16 dec 2023
20.00 u - 21.40 u
  • za 16 dec 2023
    20.00 u - 21.40 u
    concert- & theaterzaal

Eerste gastdirigent Roberto González-Monjas begint dit concert met werk van de Zweedse componiste Andrea Tarrodi. Ascent – Concerto for Orchestras is een zevendelige compositie die zich vanuit een trog langzaam maar zeker omhoogwerkt naar een mooie sterrenhemel.

Op de vlucht voor de Tweede Wereldoorlog bracht de Hongaarse componist Béla Bartók zijn laatste levensjaren door in Amerika. Naast heimwee speelden ook ziekte en een gebrek aan geld hem parten, maar zijn situatie verbeterde aanzienlijk in 1943. Twee jaar later begon hij een pianoconcerto te schrijven voor de verjaardag van zijn tweede vrouw, Ditta Pásztory. Dit luchtige werk, bijna neoklassiek van aard, raakte echter net niet afgewerkt: Bartók stierf zeventien maten voor het einde van de partituur en één maand voor de verjaardag van zijn vrouw…

Beethovens Vijfde symfonie is zonder twijfel het beroemdste werk uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Het sterk ritmische openingsmotief omschreef Beethoven zelf ooit als volgt: “zo klopt het noodlot aan de deur”. In vier delen baant Beethoven zich een weg van de duisternis naar het licht. De onheilspellende noodlotslagen uit het eerste deel ondergaan verschillende metamorfoses en keren in het vierde deel uiteindelijk terug in een heldere, triomferende mars. 

Programma 
Andrea Tarrodi Ascent – Concerto for Orchestra 
Béla Bartók Piano Concerto No. 3 in E major, Sz. 119, BB 127 
Ludwig van Beethoven Symphony No. 5 in C minor , opus 67 

 

PROGRAMMABOEKJE

credits

dirigent Roberto González-Monjas / piano Kirill Gerstein / inleiding Waldo Geuns / © Marco Borggreve
nationalorchestra.be / robertogonzalezmonjas.com / kirillgerstein.com