cultuurcentrum Hasselt

Rondleiding Architectuurwijzer

Scale Collective
do 11 mei 2023
do 11 mei 2023

Momenteel loopt in het cultuurcentrum Hasselt de expo CCHA omkaderd. Al 50 jaar een levendig modernistisch gebouw. In 1956 besluit de Hasseltse gemeenteraad om het eerste cultureel centrum in Limburg te bouwen. Het modern complex mag geen ivoren toren zijn, maar moet cultuur openstellen voor het brede publiek. De befaamde architect Isia Isgour ontwerpt een functioneel gebouw in een eenvoudige structuur van beton, staal en glas. In 1972 opent het cultuurcentrum zijn deuren.

Het CCHA is een mooi voorbeeld van (niet-beschermd) erfgoed dat zijn rol ontegensprekelijk blijft vervullen. Het vormt één van de prominente gebouwen uit de jaren 70 en is niet weg te denken uit de geschiedenis van Hasselt en de Vlaamse cultuurcentra. We kunnen het CCHA als voorbeeld stellen voor een zorgzaam erfgoedbeleid van de stad Hasselt.

In de expo CCHA omkaderd toont Architectuurwijzer de historische en architecturale waarde van dit gebouw. Dit gebeurt aan de hand van zowel nieuwe tekeningen als oude foto’s en plannen, aangevuld met verhalen van de burgemeester, de architecten, de aannemer en de stielmannen die betrokken waren bij de bouw.

onderdeel van