cultuurcentrum Hasselt

Een of andere Rus

ARSENAAL & Het Kwartier / Freek Mariën
di 7 mrt 2023 - 20.00 u
di 7 mrt 2023
20.00 u
  • di 7 mrt 2023
    20.00 u
    concert- & theaterzaal
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

OPMERKING: Inleiding om 19.15 u door ARSENAAL/LAZARUS

In Een of andere Rus trekt Eduard Limonov, als tolk en chauffeur van een oorlogsjournaliste, door Joegoslavië op weg naar oorlogsmisdadiger Karadzic. Gaandeweg verschuift de aandacht van de journaliste naar het persoonlijke verhaal van Limonov: van de Sovjet-Unie naar het Westen, van roem naar val, van strijden met de pen tot strijden met wapens. 

Een of andere Rus is een hedendaagse tragedie geïnspireerd op het leven en werk van Eduard Limonov. Limonov kende vele gezichten: straatboefje in Oekraïne, dissidente dichter in Rusland, als zwerver en butler in New York en als rock-‘n-rollschrijver in Parijs. Tot zijn overlijden in maart 2020 was hij nog steeds actief als oppositieleider in Rusland.

Freek Mariën verwerkt Limonovs hallucinante levensverhaal in een minstens even indrukwekkende en vandaag de dag wel zéér actuele tekst. Voor Een of andere Rus regisseert hij een straffe cast met o.a. Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Lotte Heijtenis, Tom Van Bauwel en Joris Van den Brande. Samen zetten ze een verhaal op het podium dat geschiedenis, activisme en liefde verbindt. 

ARSENAAL passeerde de voorbije jaren meermaals op ons podium met voorstellingen als Camus (CCHA, 2018), Bagaar (CCHA, 2019) en Den beer heeft mij gezien (CCHA, 2020). Dit keer slaan ze de handen in elkaar met Freek Mariën (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 en winnaar Kaas & Kappesprijs 2020) en diens gezelschap Het Kwartier. We zijn alvast benieuwd naar deze, ongetwijfeld boeiende, samenwerking.  

credits

tekst & regie Freek Mariën / spel Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Lotte Heijtenis, Tom Van Bauwel & Joris Van den Brande / coaching Carl von Winckelmann / dramaturgie Ruth Mariën / vormgeving Timme Afschrift / kostuums Karen De Wolf / muziek Jan-Sebastiaan Degeyter / coproductie Perpodium / met steun van Literatuur Vlaanderen / met dank aan KAAP en d e t h e a t e r m a k e r  / inleiding ARSENAAL/LAZARUS / © Yuri van der Hoeven
arsenaallazarus.behetkwartier.be