cultuurcentrum Hasselt

Een of andere Rus

ARSENAAL & Het Kwartier / Freek Mariën
di 7 mrt 2023 - 20.00 u - 22.30 u
di 7 mrt 2023
20.00 u - 22.30 u
  • di 7 mrt 2023
    20.00 u - 22.30 u
    concert- & theaterzaal
    Geweest

OPMERKING: Inleiding om 19.15 u door ARSENAAL/LAZARUS

In Een of andere Rus trekt Eduard Limonov, als tolk en chauffeur van een oorlogsjournaliste, door Joegoslavië op weg naar oorlogsmisdadiger Karadzic. Gaandeweg verschuift de aandacht van de journaliste naar het persoonlijke verhaal van Limonov: van de Sovjet-Unie naar het Westen, van roem naar val, van strijden met de pen tot strijden met wapens. 

Een of andere Rus is een hedendaagse tragedie geïnspireerd op het leven en werk van Eduard Limonov. Limonov kende vele gezichten: straatboefje in Oekraïne, dissidente dichter in Rusland, als zwerver en butler in New York en als rock-‘n-rollschrijver in Parijs. Tot zijn overlijden in maart 2020 was hij nog steeds actief als oppositieleider in Rusland.

Freek Mariën verwerkt Limonovs hallucinante levensverhaal in een minstens even indrukwekkende en vandaag de dag wel zéér actuele tekst. Voor Een of andere Rus regisseert hij een straffe cast met o.a. Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Lotte Heijtenis, Tom Van Bauwel en Joris Van den Brande. Samen zetten ze een verhaal op het podium dat geschiedenis, activisme en liefde verbindt. 

ARSENAAL passeerde de voorbije jaren meermaals op ons podium met voorstellingen als Camus (CCHA, 2018), Bagaar (CCHA, 2019) en Den beer heeft mij gezien (CCHA, 2020). Dit keer slaan ze de handen in elkaar met Freek Mariën (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 en winnaar Kaas & Kappesprijs 2020) en diens gezelschap Het Kwartier. We zijn alvast benieuwd naar deze, ongetwijfeld boeiende, samenwerking.  

"Eva Binon speelt de journaliste Lotta die de arrogante dichter en opposant Eduard Limonov, een rol van Pieter Genard, uithoort en zo leert kennen. (...) Meesterlijke vertolkingen door alle vier de acteurs die de wisselende personages invullen, waarbij ze telkens in geen tijd van kostuum veranderen. Tom Van Bauwel maakt schitterende karikaturen van de zelfingenomen Brodsky, de franse uitgever, de vader van Limonov. Joris is meesterlijk als zigeuner en moeder. Janne Desmet en Wanda Eyckerman gooien zich in de vrouwenrollen met volle en zotte overtuiging. Het is puur genieten om hen bezig te zien en keer op keer een nieuwe figuur te ontdekken."
– pzazz, Mia Vaerman

Limonov schittert dankzij Freek Mariën. Hij is meer schurk dan schelm, hij wekt niet empathie op, maar wel mededogen. Geen sympathie, maar wel een fascinatie. Hij en ook de andere personages blijven de hele tekst lang intrigeren.

– Theaterkrant, Tuur Devens

credits

tekst & regie Freek Mariën / spel Janne Desmet, Wanda Eyckerman, Pieter Genard, Eva Binon, Tom Van Bauwel & Joris Van den Brande / coaching Carl von Winckelmann / dramaturgie Ruth Mariën / vormgeving Timme Afschrift / kostuums Karen De Wolf / muziek Jan-Sebastiaan Degeyter / coproductie Perpodium / met steun van Literatuur Vlaanderen / met dank aan KAAP en d e t h e a t e r m a k e r  / inleiding ARSENAAL/LAZARUS / © Yuri van der Hoeven
arsenaallazarus.behetkwartier.be