cultuurcentrum Hasselt

Requiem van Mozart

Vlaams Radiokoor & Il Gardellino
zo 12 feb 2023 - 20.00 u - 22.00 u
zo 12 feb 2023
20.00 u - 22.00 u
  • zo 12 feb 2023
    20.00 u - 22.00 u
    Heilig-Hartkerk
    Geweest

OPMERKING: Deze voorstelling gaat door om 20 u, niet om 15 u zoals vermeld in de voorjaarsbrochure.

Mozarts Requiem, één van de grootste en bekendste klassiekers. Een imposant werk dat meteen naar de keel  grijpt en zelfs de hevigste hardrock-fan stil weet te krijgen. Een werk omringd door vraagtekens, discussies en  geheimen. 

Het laatste werk van Mozart is zonder twijfel één van zijn populairste werken, maar ook één van de meest  controversiële. De laatste dagen van Mozarts leven zijn gehuld in een waas van mysterie. Niet alleen zijn precieze doodsoorzaak staat ter discussie, ook wat zich in die ultieme uren aan zijn sterfbed afspeelde. Heeft hij werkelijk tot op het einde, met de hulp van Antonio Salieri, aan zijn Requiem gewerkt?

Kort voor zijn dood vroeg een anonieme opdrachtgever Mozart om een requiem te componeren. IJlend geloofde Mozart dat hij zijn eigen dodenmis aan het schrijven was. Het lukte hem om de structuur van het werk op papier te zetten en zelfs de eerste delen af te werken. 

Het was Süssmayr, één van Mozarts leerlingen, die het werk vervolledigde en aan de geschiedenis schonk. De artistieke inhoud van het Requiem blijft onze zielen beroeren. Deze muzikale weerspiegeling van ziekte, wanhoop en drang naar verlossing behoort tot de meest ontroerende en troostende muziek ooit gecomponeerd.

 

PROGRAMMABOEK

credits

dirigent Bart Van Reyn / klarinetsolo Nicola Boud / sopraan Ilse Eerens / alt Barbar Kozelj / tenor Kieran Carrel / bas Andreas Wolf / © Wouter Van Vaerenbergh
vlaamsradiokoor.be / ilgardellino.be