cultuurcentrum Hasselt

Nasty - Belgische première

Company Susanna Leinonen
vr 25 okt 2019 - 21.30 u
vr 25 okt 2019
21.30 u
  • vr 25 okt 2019
    21.30 u
    concert- & theaterzaal

Susanna Leinonen is één van de meest vooraanstaande Finse choreografen. Met haar gezelschap creëerde ze intussen 18 producties en tourde ze in meer dan 25 landen. Daarnaast werkt ze in opdracht voor grote dansinstellingen als The Royal Swedish Ballet, het Danish Dance Theatre en het Nürnberg Ballet. 

Leinonens unieke bewegingstaal is zeer fysiek, gedetailleerd en expressief. Compromisloos benadert ze beweging, lichamelijkheid en techniciteit van de dans. De dansers zijn als machines die schijnbaar onvermoeibaar de ene adembenemende complexe beweging na de andere uitvoeren.

Anderzijds, of precies daardoor, worden haar choreografieën gekenmerkt door een ontroerende, surrealistische en droomachtige visie op het menselijke bestaan. 

Nasty - geïnspireerd door Donald Trumps omschrijving van Hilary Clinton als ‘a nasty woman’ - toont een onverbloemde visie op onze maatschappij en is een opvallend actueel werk. De #metoobeweging is zichtbaar aanwezig in deze choreografie die de verbale en fysieke aanvallen, verwachtingen en beperkingen onderzoekt die het vrouwelijke lichaam doorstaat en ondergaat. 

Nasty is een immens indrukwekkende en tot nadenken stemmende productie die actuele onderwerpen met een bewonderenswaardige intensiteit confronteert. Maar zoals altijd met het werk van Leinonen, wordt de boodschap met subtiliteit en abstracte bewegingen overgebracht.   

onderdeel van

credits

choreografie Susanna Leinonen / dans Emmi Hakala, Tiia Huuskonen, Maria Nurmela, Elisa Tuovila & Tatiana Urteva / kostuums Sari Nuttunen / lichtontwerp Harri Peltonen / video Ville Seppänen / geluidsontwerp Teemu Korpipää / muziek Arvo Pärt, Max Richter, Jóhann Jóhannsson, Hildur Guðnadóttir, Robert Aiki Aubrey & Teemu Korpipää / © Mirka Kleemola
susannaleinonen.com