cultuurcentrum Hasselt

Frans Gentils

Halewijnservies & Tastportretten
zo 13 sep 2015 - zo 8 nov 2015
zo 13 sep 2015
-
zo 8 nov 2015
  • zo 13 sep 2015
    -
    zo 8 nov 2015
    CCHA

Het Halewynservies
Frans Gentils geeft het mythische personage van de heer Halewyn, zoals het wordt verteld in een van oudste en meest opmerkelijke Nederlandse volksverhalen, Het lied van Heer Halewyn, weer in een reeks van 130 tekeningen op keramiekschotels. Dit epische gedicht beschrijft een duivelse figuur, een seriemoordenaar van betoverde maagden die zich laat verleiden en onthoofden door een moedige prinses. De tekeningen van het servies zetten het verhaal verder waar het lied op verbluffende wijze stopt, namelijk wanneer het hoofd van Heer Halewyn op tafel wordt gezet tijdens een banket ter ere van de zegevierende prinses. Zo kunnen de schotels, de ondergrond voor de tekeningen, worden beschouwd als een integraal onderdeel van het onderwerp van het lied. Aangezien de ondergrond van zijn grafische werk uitdrukkelijk naar het banket verwijst, moedigt de kunstenaar zijn tafelgasten aan om, in het kielzog van de oude Kelten, enkele van de mythische krachten van Heer Halewyn in zich op te nemen. Elke schotel roept een ander aspect op. De gast kan dus kiezen welke krachten hij of zij wil bezitten.

Tastportretten
De tastportretten worden gemaakt in volledige duisternis. Frans Gentils zegt hierover: "Mijn linkerhand en vingers worden vijf ogen die mijn omgeving, de persoon die naast mij staat, aftast. Tegelijkertijd tracht ik met mijn rechterhand te tekenen wat ik wil. Voelen op zich is een non-figuaritief gegeven en een referentie naar mijn geheugen is onvermijdelijk. Toch probeer ik mijn visuele geheugen zo veel mogelijk te negeren. Elke controle op wat ik gedaan heb valt weg. Elke oriëntatie verdwijnt."

onderdeel van

credits

vernissage: zo 13 sep om 15 u / Luuk Gruwez leest een gedicht voor dat betrekking heeft op de thematiek in het werk van Frans Gentils / i.s.m. Frank Hendrickx, arteVentuno archives, Hasselt