cultuurcentrum Hasselt

PUSH+ & HET LAB

lab & residentie

PUSH+ is een samenwerkingsproject tussen Imaginate Schotland, The Ark Ierland, Aaben Dans Denemarken, Scenekunstbruket Noorwegen, International Children’s Theatre Festival Bangkok en CCHA/Krokusfestival. Het wordt gerealiseerd met de steun van Creative Europe.

PUSH+ verdiept de drie ‘risicovolle’ thema´s in het werk voor jong publiek van het PUSH-project dat zomer 2018 afloopt: gender wordt different bodies, migratie wordt home en (over)protection wordt right to fail. 

In totaal zijn er 3 artistieke labo’s van 8 dagen en 3 residenties om projecten verder uit te werken. Ook engageren de partners zich tot coproductie en presentatie op hun respectievelijke festivals. Daarnaast laten we ons op festivalbezoeken vergezellen door kunstenaars die daardoor extra kansen krijgen om ander werk te zien en te netwerken. 

PUSH+ en HET LAB organiseerden de volgende projecten:
PUSH+ residentie - HOME
In januari 2019 in Edinburgh vond het HOME LAB plaats waar 15 kunstenaars het thema 'huis' in de kunsten voor jong publiek onderzochten. In PUSH+ is er ook plaats voor een verdere exploratie van deze ideeën in een residentie. Die vond plaats in HET LAB, onze residentiële werkplek in Hasselt. De geselecteerde kunstenaars waren Vince Virr (Schotland), Mette Overgaard (Denemarken), Ilke Teerlinck en Els Roobroeck. Hun project kreeg de werktitel Happy feet.
In februari 2020 kwamen zij hun project Happy feet verder uitwerken.

PUSH+ lab - FAILURE
In september 2019 volgde het tweede LAB over het recht om te FALEN. In een dolgedraaide wereld waarin resultaten, targets, doelen ook op persoonlijk en intermenselijk vlak vertaald worden (een goede leraar, een goede ouder, een goede zoon/dochter, een goede leerling, een goede kunstenaar), en waar 'goed' meer en meer staat voor excellent, uitmuntend, stijgt de druk op alles en iedereen. Kunnen we ons nog een fout permitteren? Kunnen en willen we nog leren van falen? Hoeveel fouten zijn we toegestaan voordat er in gegrepen wordt? Is een 7/10 voldoende of een signaal voor dringende bijscholing?