cultuurcentrum Hasselt
Laura Rutty

Tijdens FESTIFIFTY presenteerden we de vijfde (!) editie van IMPACT. Het festival dat je met allerlei vormen van nieuwe technologie binnen de (podium)kunsten laat kennismaken.

We startten het festival op, toen nog ondersteund door Euregio Maas/Rijn, samen met partners uit Luik, Eupen, Maastricht en Aken. In de doorloop van het project hebben Théâtre de Liège en CCHA de handen in elkaar geslagen om blijvend in te zetten op deze nieuwe en vooruitstrevende kunstvormen.

Nieuwe technologie dus. Over die naam is er trouwens best onenigheid, sommigen verkiezen mediakunst, andere digitale kunst, nog anderen prefereren creative technology. Wat er ook van zij, we hebben het o.a. over 3D-installaties, door sensoren aangestuurde en gemanipuleerde projecties en belichting, integratie van digitale data in een voorstelling (vb. wifi-gebruik), smart clothing, augmented reality, robotica, geluidskunsten, virtual reality, immersive sound system, enz. Kortom: kunstvormen die op een uitgesproken manier gebruik maken van media en technologie om poëtische beelden en situaties te scheppen. 

In 2022 gingen we voor een interessante mix van Vlaamse producties (inclusief de première van Booreiland) en internationale gezelschappen!