cultuurcentrum Hasselt

Toetsen en tumult

Brecht Valckenaers, piano & Gerrit Valckenaers
za 29 mrt 2025 - 17:30
za 29 mrt 2025
17:30
  • za 29 mrt 2025
    17:30
    knst.
  • Prijzen exclusief € 2 servicekosten per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Piano day
Brecht Valckenaers (°2000, Leuven) begon als kleuter te drummen voor hij zich interesseerde voor de piano. Intussen won hij eerste prijzen op verschillende wedstrijden, waaronder de Steinway Pianowedstrijd, de Cantabile Pianowedstrijd en Le Concours de Piano Andrée Charlier. Hij trad op als solist met orkest in pianoconcerti van Beethoven, Liszt, Poulenc en Sjostakovitsj. Componeren doet hij ook zelf sinds zijn twaalfde.

Als pianist en componist zoekt Valckenaers een eigen weg waarbij zijn liefde voor het klassieke en eigentijdse repertoire hand in hand gaat met eigen werk en improvisatie. Een stevig ritmegevoel in de vingers komt hem daarbij goed van pas in de meer uitdagende composities voor het klavier van de 20ste eeuw. Op Piano day brengt Valckenaers een bloemlezing van Schönberg en Webern over Ravel, Sjostakovitsj en Crumb tot Pärt en Ligeti. Sommigen van deze componisten vonden de piano in al zijn mogelijkheden opnieuw uit, evenals de manier om ervoor te schrijven.

Als ‘side-kick’ brengt Brecht zijn erudiete vader Gerrit Valckenaers mee, in Hasselt erg geliefd als lesgever aan knst., die net nog het boek Tumult. De muziek van de 20ste eeuw in 32 meesterwerken uitbracht. Met enkele fragmenten uit de lijvige pennenvrucht van deze Klara-radiomaker worden de pianowerken in hun context geplaatst. 

Ga voor een combiticket Piano day 2025 @ knst. met Elodie Vignon en Brecht & Gerrit Valckenaers en geniet dubbel, voor een lagere prijs!

onderdeel van

credits

piano Brecht Valckenaers / toelichting Gerrit Valckenaers / © Wieba Photography
brechtvalckenaers.com